bedrag-winnaar-eurovisie-songfestival
Foto: Wikimedia Commons
Geld & Carrière

Dit uitzonderlijke bedrag krijgt de winnaar van het Eurovisie Songfestival

Komende zaterdag is het weer zover: de finale van het Eurovisie Songfestival staat op het programma. Dit keer vindt het spektakel plaats in Liverpool, Groot-Brittannië.  Win je het festival, dan ben je in één klap wereldberoemd, maar wat verdien je er eigenlijk mee? We zochten het voor je uit.

Vorig jaar won Oekraïne

Je weet vast nog wel dat vorig jaar Oekraïne het songfestival won. Dat was met het nummer Stefania, uitgevoerd door de band Kalush Orchestra. De Nederlandse zangeres S10 werd elfde met het nummer De Diepte.

Het is gebruikelijk dat het winnende land de volgende editie van het festival organiseert. Dat was voor Oekraïne echter niet mogelijk, door de oorlogsomstandigheden. Daarom besloot de organisator van het Songfestival, de European Broadcasting Union (EBU), het festival in 2023 te houden in het land van de nummer 2 van vorig jaar: de Brit Sam Ryder.

Hoeveel geld krijg je als winnaar van het Eurovisie Songfestival?

Over het prijzengeld voor de winnaar van het Songfestival kunnen we kort zijn: dat is er niet. Al vanaf het allereerste Eurovisie Songfestival in 1956 gaat het om de eer en om de roem. De winnaar krijgt wel een iconische glazen microfoon. En als winnend land krijg je ook het recht om het volgende Songfestival te organiseren. Maar vaak kost dat meer geld dan het oplevert.

De rijkste Songfestivalwinnaars

Een glazen microfoon dus, maar geen smak geld. Toch zijn er heel wat Songfestivalwinnaars rijk geworden. Het levert een artiest natuurlijk een bijna onmeetbare hoeveelheid publiciteit op. Een van de bekendste voorbeelden is natuurlijk Abba; de roem van het Zweedse kwartet werd echt gekatapulteerd in 1974, toen ze het Songfestival wonnen met Waterloo.

Het totale vermogen van Björn, Benny, Agnetha en Anni-Frid overstijgt volgens de Britse krant Mirror de 1 miljard dollar! En wat dacht je van Celine Dion, De Canadese zangeres won in 1988 als vertegenwoordiger van Zwitserland. Haar vermogen wordt nu geschat op zo’n 800 miljoen dollar. Hoe gaat Nederland dit jaar scoren? We zijn natuurlijk erg benieuwd hoe de Nederlandse inzending het dit jaar gaat doen: Mia Nicolai en Dion Cooper,

Geld winnaar Songfestival
Bron foto: Sarah Louise Bennett / EBU

Wat verdiende Duncan Lawrence met Arcade?

De laatste Nederlandse Songfestival winnaar was Duncan Lawrence in 2019, met het nummer Arcade. Zoals we in de vorige alinea al benoemden, ontving hij als winnaar geen prijzengeld. Hij verdiende echter alleen al op Spotify enkele tonnen, want Arcade is daar al bijna een miljard keer beluisterd! Reken je remixen van Arcade mee, dan zit hij daar zelfs al ruim boven.

Daarnaast zorgde zijn wereldwijd geëxplodeerde bekendheid voor een stroom aan optredens. De gage per optreden van Lawrence ligt volgens boekingen site Het Artiestenbureau minimaal op €22.500 euro voor een half uur. Met een complete live band erbij ben je minimaal €35.000 euro kwijt voor een optreden van drie kwartier.