Geld & Carrière

Zoveel statiegeld laten we per jaar liggen in Nederland

bedrag-statiegeld-per-jaar
(Foto: Statiegeld Nederland)

Sinds 1 april van dit jaar zit er statiegeld op blikjes. Het is even wennen en veel mensen leveren lege blikjes niet in. Wanneer we dan onze lege blikjes in willen leveren, zijn vaak ook nog eens de inleverautomaten defect. Maar ook lege flessen inleveren doet lang niet iedereen. Heb je je ooit afgevraagd om hoeveel geld het eigenlijk gaat? Het blijkt dat we op jaarbasis honderden miljoenen euro laten slingeren! Een waanzinnig bedrag natuurlijk, maar waarom gebeurt dit eigenlijk? En waar blijft het geld van de niet ingeleverde flesjes en blikjes? Laten we eens wat dieper ingaan op dit mysterie.

Om hoeveel geld gaat het precies?

Even de gigantische cijfers op een rijtje. Vorig jaar werden er meer dan 700 miljoen grote statiegeldflessen en maar liefst 1 miljard kleine flesjes verkocht in Nederland. Vanaf 1 april van dit jaar betalen we ook statiegeld op blikjes. In 2022 werden er maar liefst ruim 2,5 miljard blikjes op de markt gebracht, toen dus nog zonder statiegeld. In totaal dus zo’n 4,2 miljard aan flessen en blikjes die statiegeld opleveren!

RTL Nieuws meldt dat in 2022 maar 12 procent van de grote plastic statiegeldflessen niet werd ingeleverd. 88% dus wel, een mooie score. Maar houd je vast, van de kleine flesjes werd maar liefst 42 procent niet ingeleverd. Dat is een enorm percentage, terwijl het doel eigenlijk is om 90 procent van die flesjes en blikjes terug te krijgen. Het exacte percentage blikjes dat niet wordt teruggebracht, is nog niet bekendgemaakt, maar dat zou best wel eens nog hoger kunnen liggen dan bij de kleine flesjes. In ieder geval kom je als je alles bij elkaar optelt, uit op 250 miljoen euro dat we per jaar laten liggen aan statiegeld. Met zo’n 8,3 miljoen huishoudens in Nederland kan ieder huishouden hier op jaarbasis ruim 30 euro extra aan overhouden.

bedrag statiegeld per jaar

Waar blijft het statiegeld van de niet ingeleverde flessen en blikjes?

Je betaalt statiegeld voor grote plastic flessen (0,25 euro) en kleine flesjes of blikjes (0,15 euro), maar ze belanden vaak niet in de statiegeldautomaat. Soms omdat je nergens in de buurt een inleverpunt kunt vinden, of misschien omdat je geen zin hebt om met een tas vol -vaak lekkende  – blikjes te zeulen. Je zou misschien denken dat supermarkten en producenten slapend rijk worden van al dat niet ingeleverde statiegeld. Maar dat is niet het geval.

Het geld blijft grotendeels bij Statiegeld Nederland, dat deel uitmaakt van stichting Afvalfonds Verpakkingen. In het bestuur van die organisatie zitten vertegenwoordigers van de drankindustrie en supermarkten. Kort gezegd komt het erop neer dat producenten statiegeld storten bij Statiegeld Nederland voor elk flesje en blikje dat ze aan supermarkten leveren. Supermarkten betalen op hun beurt statiegeld uit aan consumenten die lege statiegeldblikjes en flesjes inleveren, en dat geld halen ze weer op bij Statiegeld Nederland.

bedrag statiegeld per jaar

Aantal inleverpunten blijft achter

Wat ook niet helpt: het aantal innamepunten en machines is nog niet in lijn met de enorme toename van in te zamelen flessen en blikjes. Tot juli 2021 werden jaarlijks 700 miljoen statiegeld items ingezameld, maar dat aantal is sindsdien verzesvoudigd tot maar liefst 4,2 miljard flessen en blikjes per jaar. Een flinke groei, terwijl het aantal innamepunten maar met 10 procent is gestegen.

Maar wat gebeurt er uiteindelijk met het geld dat de stichting Statiegeld Nederland krijgt?  Dat wordt gebruikt om het statiegeldsysteem te verbeteren. Dus, laat je geld niet langer onnodig liggen. Breng die flesjes en blikjes met statiegeld terug naar de inleverpunten: help het milieu en je draagt er ook nog eens aan bij, dat al dat geld goed wordt besteed aan het verbeteren van het statiegeldsysteem.