Geld & Carrière

Dit moet je per maand sparen om op je 50e miljonair te zijn

bedrag per maand sparen miljonair 50e

Ze zeggen dat je zo vroeg moet beginnen met sparen. Dit is zeker het geval als jij op je 50e miljonair wilt zijn. Op je 50e miljonair zijn wordt een stukje lastiger als jij aan het eind van de maand geen geld overhoudt voor later. Maar hoeveel geld moet je eigenlijk maandelijks opzij zetten om op je 50e miljonair te zijn, en wat is de invloed van geld investeren op dit maandelijkse bedrag?

Sparen of toch investeren om miljonair te worden?

Investeren kan beter werken dan alleen sparen als je rijk wilt worden, omdat je hiermee jouw geld meer waard laat worden op een snellere manier. Investeren in aandelen, vastgoed of crypto kan een hoger rendement opleveren dan alleen geld sparen op een spaarrekening. Dit komt omdat geld op een spaarrekening alleen rente oplevert, terwijl geld dat geïnvesteerd wordt, kan groeien door de waardestijging van de investering. Uiteraard is sparen wel de optie met het minste risico.

Er zijn echter ook investeringen met een laag risico, die toch meer opleveren dan je geld op je bankrekening te laten staan. Zo kan je investeren in obligaties, waardoor je eigenlijk geld uitleent aan bedrijven of de staat, waar je zo’n 2% rendement op kan verdienen. Je geld maandelijks in een indexfonds als S&P 500 zetten is iets risicovoller, maar over de lange termijn verdien je gemiddeld boven de 7% rendement per jaar. Hieronder vind je een voorbeeld van hoeveel geld je per maand moet sparen:

miljonair 50 jaar

 

Vroeg beginnen met sparen

Zoals je in de tabel ziet is het goed om vroeg te beginnen met sparen als je een miljonair wilt zijn op je 50e. Hoe langer je wacht met investeren, hoe meer tijd het kost om tot een miljoen te komen. Ook zie je het grote verschil tussen je geld op de bank laten staan tegen een laag rentepercentage, en meer rendement pakken met een investering waar weinig risico aan vast zit.

Door geld te sparen en te investeren op jonge leeftijd, kan je profiteren van de kracht van compound interest. Compound interest is het proces waarbij rente wordt verdiend op het oorspronkelijke bedrag dat is gespaard, en ook op de rente die is verdiend. Als je je investering dus meer tijd geeft, zal de rente dat je verdient op je investering alleen maar meer worden.

vroeg beginnen met sparen

Een miljoen wordt minder waard

Je moet hier echter wel rekening houden met inflatie. Met een miljoen kan je nu misschien wel twee huizen kopen, terwijl je over 30 jaar misschien wel een stuk minder kan kopen met hetzelfde geld. Door inflatie worden de prijzen van de producten duurder, waardoor je later met een miljoen euro veel minder kan kopen dan dat je nu met een miljoen kan kopen. Misschien toch maar tijd om te sparen voor 2 miljoen voor een goede financiële buffer?