Geld & Carrière

Dit bedrag kost een lidmaatschap bij Amsterdamse studentenvereniging

bedrag lidmaatschap amsterdamse studentenvereniging featured

Als je voor je studie of opleiding in een andere stad gaat wonen dan is het leuk om nieuwe mensen te leren kennen waarmee je samen je studententijd kunt beleven. Dit is een van de redenen waarom er al sinds jaar en dag studentenverenigingen bestaan. Een dergelijke vereniging helpt bij de nodige ontspanning, want de druk om te presteren tijdens je studie is hoog. Maar wat kost het lidmaatschap van een studentenvereniging? Wij hebben het uitgezocht.

De kosten van een lidmaatschap bij een studentenvereniging

De leden van het A.S.C./A.V.S.V betalen contributie aan de vereniging zolang ze er lid van zijn. Naast de contributie aan de vereniging moet er ook een contributie aan het dispuut worden betaald. De contributie aan de vereniging wordt in twee termijnen per jaar afgeschreven en is in het geval van de bovenstaande vereniging €131,50. Dit bedrag verschilt uiteraard per studentenvereniging.

De kosten voor het dispuut kunnen verschillen, maar ligt tussen de € 40,- en € 100,- per maand. Als je aan het einde van je studie bent dan is het gebruikelijk dat je de lidmaatschap opzegt. Het kost een beetje geld, maar je krijgt er tijdens je studie wel een leuke tijd voor terug waarin gezelligheid en saamhorigheid centraal staan. Het maken van mooie herinneringen tijdens je studietijd is brandstof voor een mooie toekomst. Wij hebben de grootste voordelen voor je op een rijtje gezet.

bedrag-lidmaatschap-amsterdamse-studentenvereniging

Redenen om lid te worden van een studentenvereniging

Je studietijd moet niet alleen bestaan uit leren, eten en slapen. Het moet ook een leuke tijd worden waarin je plezier hebt en sociale contacten onderhoudt. Je moet er echter wel voor waken dat je niet teveel wordt afgeleid en dat de bezigheden bij de vereniging ten koste gaat van je studie. Als je daar een gezonde balans in weet te vinden dan zitten er veel voordelen aan het lid worden van een studentenvereniging. We zetten er een aantal op een rijtje:

Je bouwt een netwerk op

Je bouwt aan een sociaal netwerk en onderneemt leuke dingen.Bezoek leuke feestjes en bouw herinneringen op. Later zul je met plezier terugkijken op de tijd dat je studeerde. Je bouwt niet alleen een netwerk op dat bruikbaar is tijdens je studententijd, maar ook voor erna. Je leert veel mensen kennen die in verschillende studiejaren zitten, en zij kunnen je weer helpen als je na je studie op zoek bent naar werk.

bedrag-lidmaatschap-amsterdamse-studentenvereniging

Ervaring in een bestuursfunctie

In een studentenvereniging wordt alles georganiseerd door studenten. Als je aangeeft dat je in het bestuur wilt zitten, dan krijg je de kans om relevante ervaring mbt een bestuursfunctie en PR op te doen. Dit past goed op je cv.

Leuke uitjes

Als je lid van een vereniging bent dan worden er vaak leuke dingen georganiseerd, zoals reizen, themafeesten, roeiwedstrijden, wintersport en natuurlijk de borrels. Jij wordt ook uitgenodigd voor deze activiteiten, die ook betaalbaar zijn omdat ze vaak voor grote groepen worden georganiseerd.

Sneller woonruimte vinden

De kans dat je als student woonruimte in Amsterdam vindt is erg klein. Studentenhuizen hebben vaak huizen op prima locaties in de stad. Leden van een studentenvereniging hebben vaak veel connecties als het gaat om het vinden van een kamer. Dus de kans dat jij er via hun eentje weet te bemachtigen is een stuk groter.

Eisen voor toelating tot een studentenvereniging

Je kunt niet zomaar even ergens een (online)studie volgen en bij een studentenvereniging naar binnenlopen om jezelf aan te sluiten. Je moet ingeschreven staan bij een hogeschool of een universiteit die is verbonden aan de bewuste studentenvereniging. Jij doet je studie dus bij dezelfde onderwijsinstelling en doet vaak dezelfde opleiding als de leden van de studentenvereniging.

Als we studentenvereniging A.S.C/A.V.S.V in Amsterdam als voorbeeld nemen dan moet je minimaal een leeftijd van 18 jaar hebben als je lid wil worden, en een maximum van 21 jaar. Daarnaast moet je bij aanmelding een bewijs van inschrijving hebben voor het eerstvolgende studiejaar, een motivatiebrief en de gegevens van je huisarts en zorgverzekering overleggen. Je zal ook een aantal vragen van het corps zelf moeten beantwoorden.

bedrag-lidmaatschap-amsterdamse-studentenvereniging