Dit extra bedrag betaal je vanaf vandaag voor jouw plastic verpakking
-
Jim Glansdorp
- •
- Geld & Carrière
- •
- •

Vanaf vandaag betaal je extra voor jouw plastic wegwerpverpakkingen. Denk aan het ‘gratis’ bakje bij je patat, de kartonnen drinkbeker of pizzadozen. Dit komt allemaal vanwege het tegen gaan van onnodige verpakkingen. Tip: om extra kosten te besparen kun je jouw eigen bakje of beker meenemen. Toch schijnt volgens onderzoek dat veel Nederlanders dit niet gaan doen. De helft van de Nederlanders vind het namelijk meer dan prima om extra te betalen voor die bekers en bakjes. Wij hebben de extra kosten voor je op een rijtje gezet.
Nieuwe regel: betalen voor plastic verpakking
Kan jij je nog herinneren dat je altijd bij de kassa een tasje bij jouw boodschappen kreeg? Dit is al lang verleden tijd. Vanaf 2016 moet jij namelijk zelf een tasje meenemen of betalen voor een tasje. Dit heeft er voor gezorgd dat veel mensen bewuster om gaan met hun plastic. Een eigen tasje is inmiddels diep in de maatschappij geworteld. Dit is nu ook het plan betreft de plastic bakjes, bekers en dozen.
Dit is natuurlijk niet goed voor onze planeet en ook geen stimulans om klimaatdoelen te behalen. Een belangrijke reden om vanaf nu dus te betalen voor plastic verpakking. Op de kassabon zie je wat je extra moet betalen. De door de overheid geadviseerde richtbedragen zijn 0,25 cent per beker, 0,50 cent voor een maaltijdbakje en een zakje frietsaus zou 5 cent extra moeten kosten.
Dit bericht op Instagram bekijken
Nieuwe aanpak sinds 2016
In 2016 verdween als eerste dus het gratis plastic boodschappentasje. Vorig jaar gingen de plastic wattenstaafje en rietjes in de ban. Sinds dit jaar kregen blikjes en petflesjes statiegeld. Veel veranderingen in een decennium tijd dus. Sinds vandaag, 1 juli, zijn de andere plastic verpakkingen dus aan de beurt. Het leven zal dus vanaf vandaag iets duurder worden, tenzij je zelf jouw bakje of beker meeneemt.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders het over het algemeen prima vinden om meer te betalen voor hun verpakking. 44 procent van de ondervraagden geeft aan straks zelf een herbruikbare beker mee te nemen en 38 procent een herbruikbaar bakje. Er zijn ook ondernemers die aangeven geen extra prijzen te hanteren, zoals deze snackbarhouder.