Media

Vergeet Conor McGregor en MMA: dit is de keiharde wereld van Bare-knuckle boxing

bare-knuckle-boxing-wedstrijd
Bare-knuckle boxing wint aan populariteit in de Verenigde Staten Afbeelding: Instagram @bareknucklefc

In de Verenigde Staten is een spijkerharde vechtsport in opkomst waar de gemiddelde tandarts handenwrijvend naar kijkt. Bare-knuckle boxing is vrijwel identiek aan het klassieke boksen, het enige verschil is het feit dat deze bikkelharde vechters geen bokshandschoenen dragen. Laat Conor McGregor en de MMA maar even voor wat het is, want dit is het echte werk.

Bare-knuckle boxing: vechten met je blote vuisten

Zoals bij sommige vechtsporten het geval is, ligt de oorsprong van bare-knuckle boxing op straat, in dit geval Engeland. Straatvechters knokken om geld en respect in achtertuinen en basketbalveldjes. Het verschil tussen straatvechten en bare-knuckle boxing zijn de regels. Straatvechters mogen vrijwel alles gebruiken om een gevecht te winnen (lees: tot de opponent k.o gaat), maar dat is in het geval van bare-knuckle boksers niet zo.

Deze vorm van boksen heeft dezelfde regels als het reguliere boksen, zo mag er niet worden geslagen als de opponent op de grond ligt, en zit er een tijdslimiet aan elke ronde. Deze keiharde sport heeft zich in de afgelopen tien jaar geprofessionaliseerd, zo bestaat bijvoorbeeld de Bare Fist Boxing Association (BFBA) en worden er professionele kampioenschappen gehouden, de Bare Knuckle Fighting Championship (BKFC).

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BKFC by Triller (@bareknucklefc)

Bare Knuckle Fighting Championship

Als je naar de promotie en de organisatie van BKFC kijkt dan lijkt het alsof je naar de UFC zit te kijken. Er zijn weegmomenten, staredowns, een uitzinnig publiek en onbevreesde vechters die elkaar in de ring te lijf gaan. Deze vorm van boksen wint razendsnel aan populariteit, en heeft in de Verenigde Staten al een gevestigde reputatie. Of Dana White al met de organisatie om de tafel heeft gezeten is niet bekend, maar hij zal er vast en zeker van hebben gehoord.

De wedstrijden zijn tegen betaling online te streamen. Er is een app voor zowel iPhone- als Android-toestellen beschikbaar die je kunt downloaden, zodat je geen wedstrijd hoeft te missen. BKFC is ook te zien op de Amerikaanse streamingdienst Hulu. Deze dienst is geografisch beperkt, maar met een VPN kun je Hulu ook Nederland ontvangen. Om een impressie te geven van deze keiharde sport hebben we het onderstaande filmpje geplaatst.