Geld & Carrière

Dit zijn de bankbiljetten en muntgeld van Queen Elizabeth waard

Koningin Elizabeth bankbiljetten muntgeld waarde

Op 8 september overleed koningin Elizabeth van Groot-Brittannië. De officiële rouwperiode is afgelopen en de blik gaat in Engeland naar de toekomst: er komen nieuwe bankbiljetten en munten met de beeltenis van de nieuwe koning Charles. Dat maakt dat sommige, nu al zeldzame bankbiljetten uit de tijd van Elizabeth nóg gewilder worden en in waarde stijgen. Hoogste tijd dus om eens te kijken of je nog oud Engels briefgeld op zolder hebt liggen.

The Queen stond 70 jaar lang op  Britse munten en bankbiljetten

Een groot deel van de Britten weet niet anders dan dat haar gezicht op het geld stond. Dat gaat nu uiteraard veranderen. De nieuwe koning Charles komt op het nieuwe geld te staan. De Engelse munten- en biljetten makers stoppen met produceren van geld met de beeltenis van Elizabeth en schakelen over op nieuwe ontwerpen, met het nieuwe staatshoofd. Dat gaat natuurlijk niet zo snel. De huidige munten en biljetten houden nog jaren hun waarde.

Welke Elizabeth biljetten stijgen in waarde?

Van welke biljetten met koningin Elizabeth erop, is het de verwachting dat de waarde gaat stijgen? Net als voor veel andere verzamelobjecten geldt ook voor biljetten dat twee dingen belangrijk zijn: de zeldzaamheid en de staat waarin het verkeerd. Ook al heb je nog zo’n oud, zeldzaam biljet: als het beschadigd is of in slechte staat, dan is de waarde waarschijnlijk een fractie van die van een ongeschonden exemplaar.

Een voorbeeld van Elizabeth-bankbiljetten die gewild zijn bij verzamelaars, zijn de biljetten met opvallende serienummers. Een bankbiljet van 20 pond met het niet eens zo erg rare serienummer AA01 006432 werd bijvoorbeeld op eBay verkocht voor 63 pond. Toch ruim drie keer de originele waarde. Voor een 5 pond biljet waarvan het serienummer begint met AK 47 is de vraagprijs op eBay zelfs 250 pond.

Koningin Elizabeth bankbiljetten

Ook in andere landen stond the Queen op het geld

Koningin Elizabeth was niet alleen officieel staatshoofd van Groot-Brittannië. Ook onder andere Canada, Jamaica, Australië en Nieuw-Zeeland vallen onder het Britse koningshuis. Ze staat dus ook in die landen op het munt- en papiergeld.

Eén van de zeldzaamste bankbiljetten met Elizabeth erop is dan ook een Canadese uitgave. Het gaat om een van 20 Canadese dollars uit 1935. Wat het biljet zo bijzonder maakt is de afbeelding van koningin Elizabeth als kind, op 8-jarige leeftijd.

Na 8 september flinke prijsstijgingen

De prijzen op veilingen van dit biljet schoten omhoog, na het overlijden van Elizabeth, op 8 september. Niet alleen de afbeelding is namelijk bijzonder, maar ook de relatief lage oplage: er zijn destijds zo’n 800.000 exemplaren gedrukt, waarvan er niet veel meer over zijn. De waarde varieert van 100 à 200 euro voor een slecht exemplaar, tot wel 8.000 à 9.000 euro voor een gaaf exemplaar.

Maar er is een nog duurdere variant van dit biljet. Het Franstalige deel van Canada, Quebec had namelijk een eigen variant. Een gaaf exemplaar van dit biljet is het dubbele waard van de Engelstalige versie, zo’n 15.000 à 16.000 euro dus.

Koningin Elizabeth bankbiljetten