Wheels

Met deze tip ga je flink geld besparen op je benzineverbruik

tips-juiste-bandenspanning-geld-besparen
(Foto: Freepik)

Momenteel doen we er alles aan om zo min mogelijk benzine te verbruiken. Ieder bezoekje aan het tankstation doet ons namelijk ontzettend veel pijn in onze portemonnee. Wij hebben een tip voor je.

We nemen graag de fiets, maar wanneer het regent en hard waait pakken we dan toch maar de auto. Ook al rijden we zo zuinig mogelijk, de tank loopt leeg. Voor slechts 1 euro per 2 maanden verbruik je minder benzine dan voorheen en kun je flink geld besparen. Hoe dan? Pomp je banden iedere 60 dagen even op.

De juiste bandenspanning vermindert je benzineverbruik

Hoe vaak controleer jij je bandenspanning? Waarschijnlijk niet vaker dan één keer per half jaar. Deze slimme lifehack is zo’n kleine moeite wat grote voordelen oplevert. Wanneer je je banden oppompt, rijd je ook nog een veiliger, zuiniger én milieuvriendelijker. Je kunt tot 5% benzine besparen wanneer je op goed opgepompte banden rijdt. Dat is op een tank van 50 liter al snel 2,5 liter.

Laten we zeggen dat je vier keer in de maand tankt, dan bespaar je dus 10 liter per maand. Met de huidige benzineprijs bespaar je dus € 21,70 per maand. Dat is toch mooi meegenomen! Veel autobezitters rijden onbewust met te zachte banden. Uit onderzoek blijkt dat dit bij maar liefst 6 op de 10 autobezitters het geval is. Dit is zonde. Alle autobanden lopen namelijk langzaam leeg, ook als de auto stilstaat of je weinig kilometers maakt.

tips-juiste-bandenspanning-geld-besparen
(Foto: Freepik)

6 tips voor het oppompen van je banden waardoor je benzine bespaart

Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet, waardoor we je het nog gemakkelijker maken. Rijd bijvoorbeeld nadat je getankt hebt bijvoorbeeld heel even snel door naar het bandenpompstationnetje een paar meter verder.

1. Vaste momenten om je banden op te pompen

Heel simpel, maar doe het dan ook gewoon. Het kost je vaak maar 5 minuutjes. Pomp iedere keer na het tanken even je banden op of zet een herinnering in je agenda. Dan vergeet je zeker niet je banden op te pompen en heb je altijd de juiste spanning.

2. Schrijf de adviesspanning op

In het boekje wat je bij aankoop van de auto hebt gekregen staat altijd de geadviseerde bandenspanning. Mocht je deze niet meer hebben, dan is deze altijd heel gemakkelijk online terug te vinden. Schrijf het op en leg het in je dashboardkastje of achter je zonneklep. Zo heb je het altijd even snel opgezocht.

tips-juiste-bandenspanning-geld-besparen
(Foto: Freepik)

3. Pomp koude banden op

Je kunt het beste je banden oppompen wanneer ze nog koud zijn. Heb je al 5 minuten gereden, dan kun je het beste 0,3 bar extra pompen. De lucht in je band is namelijk opgewarmd wanneer je al een stukje hebt gereden en je wil natuurlijk wel dat je banden op spanning zijn.

4. Je kunt géén klapband krijgen

Wees maar gerust, je moet niet bang zijn voor een knal. Je kunt je banden niet laten klappen. Dat kan alleen wanneer je juist op te zachte banden rijdt. Dus daar kun je beter voor oppassen. Vaak gaat de pompmachine tot een bepaald maximum, dus geen zorgen.

5. Zwaar beladen auto oppompen

Het is wellicht vanzelfsprekend, maar een zwaarbeladen auto heeft hardere banden nodig. Pomp je banden net even wat extra op, zodat het geen probleem is dat de achterbank vol met spullen ligt of er 3 volwassen kinderen achterin zitten. Het kan geen kwaad als je daarna met een minder beladen auto rijdt.

6. Op het blote oog zie je niet of je band zacht is

Tuurlijk zie je het wanneer je een platte band hebt, maar op het blote oog kun je niet zien of je een zachte band hebt, alleen wanneer je band extreem zacht is. Dus ga niet op je gevoel af, check het gewoon.