Style

Baardstijlen: kies jij een tijdloos of trendy model?

Baardstijlen modellen

Wie ooit dacht dat baarden een overwaaiende trend waren had het goed mis. Baarden zijn geen trendy verschijnsel gebleken maar een blijvertje. Sterker nog, het aantal mannen dat kiest voor baardgroei neemt nog altijd toe. Er komen ook steeds meer baardstijlen en mogelijkheden bij. De keuze is enorm, van klassiek tot trendy. Kies je voor een baard, of heb je al een baard en wil je een ander type? We hebben zes baardstijl tips voor je: drie tijdloze en drie trendy baarden. Hou er rekening mee dat niet elke baard bij elke gezichtsvorm past.

Welke baardstijl past bij welk gezicht?

We onderscheiden grofweg vier gezichtsvormen bij mannen: rond, langwerpig, vierkant (niet letterlijk natuurlijk, maar hoekige vormen) en ovaal.

Baard bij ovaal gezicht

is jouw gezicht vrij ovaal, en wil je een baard dan heb je geluk: bij een ovalen gezichtsvorm kunnen eigenlijk vrijwel alle baardvormen wel.

Baard bij een lang gezicht

Is je gezicht vrij lang en smal? Dan kun je dit optisch verminderen door het accent meer op breedte te leggen. Een perfect voorbeeld is de baardstijl Mutton Chops. De kin blijft vrij of licht begroeid. De baard zou je kunnen omschrijven als bakkebaarden, vergroeid meteen snor.

Deze baardvariant was populair in de negentiende eeuw en is nu weer helemaal terug. Vind je dit te opvallend dan kun je kiezen voor een driedagenbaard of andere zeer korte baardvariant.

Baard bij een hoekig of vierkant gezicht

Bij dit type gezicht past een puntige baard of sik goed. Een voorbeeld hiervan is de anchor- of ankerbaard: een puntige baardvorm met de nadruk op begroeiing van kin en bovenlip.

Baard bij een rond gezicht

Is je gezicht vrij rond of bol? Dan past een baard met vooral lengte onder de kin goed. Een voorbeeld hiervan is de goatee. Deze baardgroei heb je in verschillende varianten maar altijd is het voornaamste kenmerk dat de nadruk ligt op haargroei op de kin.

Baardstijlen gezicht

Klassieke en tijdloze baardstijlen

Baarden zijn trendy, maar tegelijkertijd ook tijdloos. Baarden bestaan, voor zover we kunnen nagaan, al zo lang als er mensen bestaan. Leuk feitje: vrouwen vinden mannen met een baard aantrekkelijker. We geven drie voorbeelden van baardstijlen die al eeuwenlang bekend zijn:

De volle baard

We mogen dit wel de oerbaard noemen, de lange, volle en ‘dikke’ baard. Denk eraan dat een volle baard er soms misschien wel onderhoudsarm uit kan zien, maar dat dit baardtype wel degelijk tijd en aandacht nodig heeft voor onderhoud. Het is niet voor iedereen weggelegd om een lange, volle baard te dragen: niet alle mannen hebben daar van nature voldoende dichte baardgroei voor.

Volle baard baardstijlen

Ringbaard

Ook een ringbaard is een klassieker die al eeuwenlang bestaat. Deze baard staat bij zowel lang als kort haar, en ook bij helemaal kaal, denk aan Walter White uit de serie Breaking Bad. Dit is ook de ideale baard voor mannen die geen volle baard kunnen laten staan, als bijvoorbeeld de haargroei op de kaken te fragmentarisch is.

Bedrijfsbaard

De bedrijfsbaard, ook wel zakelijke baard of corporate beard genoemd is de kortere, meer getrimde variant van de volle baard. Deze zul je eerder zien in het bedrijfsleven dan de volle baard, vandaar de naam. Een korte, getrimde baard van 1 à 2 centimeter lengte staat een meerderheid van de mannen goed.

Bedrijfsbaard baardstijlen

Trendy baard modellen

Net als bij kleding, schoenen en kapsels zijn er ook bij baardstijlen steeds weer nieuwe trends. Wat zijn nu de baarden waarmee je nu én de komende seizoenen trendy en stijlvol voor de dag komt? We geven drie tips:

Van Dyke baard

De Van Dyck baard (ook wel gespeld als Vandyke of Van Dyke) is gebaseerd op de stijl van de bekende zeventiende-eeuwse Vlaamse schilder Van Dyck. Meer specifiek is het een combinatie van snor en goatee, met de wangen meestal gladgeschoren. Doe je de uiteinden van de snor in een retro-krul dan is de Van Dyck baard helemaal af. Je valt er mee op, dus dit is wel een baardstijl voor als je een wat meer extravert type bent.

Van Dyke baard baardstijlen

Garibaldi baard

De Garibaldi baard is net als de Van Dyck baard vernoemd naar een bekend historisch figuur, in dit geval Guiseppe Garibaldi. Een in Italië zeer bekend figuur door zijn rol in de eenwording van het land in de negentiende eeuw.

De Garibaldi baars is een variant van de volle baard. Aan de onderkant misschien ietsje korter, maar hij mag in de breedte wat meer uitsteken. Aan de onderkant is deze baard wat breder en ronder dan de standaard volle baard. Overweeg je dit baardtype hou er dan rekening mee dat het zeker zo’n zes maanden kost om deze tot het juiste formaat te laten groeien. Weinig geduld? Laat je baard sneller groeien met deze tips.

Garibaldi baard baardstijlen

De stoppelbaard

Je hoeft niet altijd te kiezen tussen tijdloos en trendy, want er zijn baardstijlen die beide tegelijk zijn. Zoals de stoppelbaard. Waarschijnlijk hebben de lange lockdown periodes bijgedragen aan de toegenomen populariteit van de stoppelbaard. We werkten vaker thuis en dan heb je als man al snel een stoppelbaard bereikt.

De stoppelbaard is laagdrempelig en simpel te realiseren: gewoon een paar dagen niet scheren. We spreken van een stoppelbaard bij een lengte vanaf 1 millimeter tot ongeveer een centimeter. Hou ‘m eenvoudig op de lengte die jou het beste staat met een baardtrimmer.

Stoppelbaard baardstijlen

Meer baardstijlen, modellen en inspiratie

In dit artikel hebben we enkele tijdloze en trendy baardmodellen besproken. Er zijn nog talloze variaties met net een andere twist en look. Voor de baardstijl die perfect bij jouw eigen stijl past hou je onze Style sectie in de gaten.

Wist je trouwens dat een baard hebben goed is voor je gezondheid? Als je daar meer over wilt weten lees je ook 5 gezondheidsvoordelen van een baard.