Dit is de reden waarom je Avalanche (AVAX) in je wallet wilt hebben
-
Mike Darren
- •
- Geld & Carrière
- •
- •

We besteden regelmatig aandacht een een cryptomunt/project dat in onze ogen de moeite waard is om uit te lichten. Naast het belangrijkste crypto nieuws, zoals de recente Ethereum Merge, zien we projecten voorbijkomen die veelbelovend zijn, en onder een vergrootglas gelegd mogen worden. In dit artikel gaan we het hebben over Avalanche (AVAX), een project dat als een lawine over het crypto-universum dendert.
Wat voor project is Avalanche?
Nadat de twee giganten in de wereld van crypto, Bitcoin en Ethereum voet aan grond hadden gezet, kregen ze te maken met ‘schoonheids- en beginnersfoutjes’. Dit resulteerde in een lage schaalbaarheid, te hoge transactiekosten, en een lage verwerking van transacties per seconde. Andere ontwikkelaars leren van deze foutjes en zetten projecten op die verbeteringen aanvoeren, zodat het voor investeerders aantrekkelijker wordt om in hun project te investeren.
Avalanche (AVAX) is zo’n project. Dit project omvat drie verschillende blockchains die allemaal hun eigen functie hebben. Het resultaat? Een veilig, schoon, en zeer effectief platform waar ontwikkelaars op kunnen bouwen. De drie blockchains van dit project zijn uniek, er is geen ander project dat op deze manier diensten aan gebruikers aanbiedt. We zetten ze even op een rijtje:
P-chain
Deze blockchain laat toe om de metadata van het Avalanche-netwerk te beheren en er kunnen subnetten worden gecreëerd. Er kunnen ook validators worden toegevoegd en blockchains op worden gecreëerd.
X-chain
Deze blockchain is voor het staken van tokens en het creëren van digitale activa. Je kunt het vergelijken met de ERC-20 tokens op Ethereum, waarmee aandelen, stemrechten, NFT’s en cryptovaluta kunt verhandelen en opslaan.
C-Chain
Deze blockchain staat in het teken van het creëren van smart contracts. Dit valt onder de instantie van de Ethereum Virtual Machine. Dit is geen fysieke machine, maar een ‘zee’ waar miljoenen smart contracts van talloze projecten die op het Ethereum netwerk zijn aangesloten op worden uitgevoerd.
Core just announced its support for the Ethereum network and all EVM-compatible chains, as well as custom #Avalanche Subnets, setting a new standard for multichain UX in Web3🤯 @coreapp https://t.co/pcUvzaUMhC
— Avalanche 🔺 (@avalancheavax) August 8, 2022
Waarin verschilt dit project met Ethereum en Bitcoin?
Zoals we hierboven al eerder beschreven hadden Ethereum en Bitcoin na hun ongelofelijke groei te kampen met ‘schoonheidsfoutjes’. Daarom worden de projecten continue doorontwikkeld. Avalanche is in dit geval een stap verder dan deze twee giganten. Volgens de tests die zijn uitgevoerd zijn de capaciteiten van dit project uitzonderlijk. Zo kan het netwerk 3400 transacties per seconde aan. Ter vergelijking: Ethereum kan er na de laatste update ‘slechts’ 1000 per seconde verwerken.
Daarnaast is Avalanche veiliger. Het kan 80% van alle kwaadwillende nodes verdragen, dat is in het geval van bitcoin 51%. Ook de transactiekosten van AVAX zijn lager. We kunnen dus spreken over een verbeterde versie van bitcoin en ethereum bij elkaar. Het project moet echter nog groeien aan populariteit, maar de interesse is er zeker. We hebben een flinke groei gezien in de waarde van de AVAX-token.
Wat is de AVAX-token?
AVAX is de munt dat bij het project Avalanche hoort. De AVAX-token wordt gebruikt als een peer-to-peer betalings valuta. Er worden validators mee betaald, activa mee gecreëerd, en het protocol wordt ermee bestuurd. Er is een aanbod van 720 miljoen tokens, dat is zeer weinig als je het vergelijkt met andere projecten. In juli 2020 werd er 42 miljoen dollar opgehaald tijdens een ICO door 21 miljoen tokens te verkopen tegen een prijs van $0,50.
Op het moment van schrijven zien we op Coinmarketcap dat de munt $17,20 per stuk waard is. Dat is een fractie van de $134,53 dat de munt in november vorig jaar waard was. De daling heeft onder andere te maken met de bear market waar we nu in zitten. Wij houden dit veelbelovende project in ieder geval in de gaten. Project Avalanche is nog niet compleet uitgerold, dus we verwachten nog wel wat spectaculaire ontwikkelingen.