
Dit is het verhaal achter exclusief horlogemerk Audemars Piguet
-
Alfred Rietveld
- •
- Style
- •
Audemars Piguet behoort met onder andere Rolex en Breitling tot de big five van de luxe horlogemerken. Het Zwitserse merk is bekend van zowel sportieve als klassieke modellen en kent veel wereldberoemde ambassadeurs. Wat is het verhaal achter dit iconische, luxe horlogemerk?
Hoe ontstond Audemars Piguet?
De naam Audemars Piguet is een samenvoeging van de achternamen van de heren Jules Audemars en Edward-Auguste Piguet. Het zijn, hoe kan het ook anders, Zwitsers. In hun studententijd komen ze met elkaar in contact. Het is dan 1875 en beide heren zijn begin twintig. Beide hebben een passie voor horloges en ze besluiten – in eerste instantie als experiment – naast hun studie een horloge fabriekje te starten. Dat gaat uitstekend en de horloge verkoop stijgt snel.
De eerste jaren maakt de firma alleen zakhorloges. Pas in de jaren 20 van de van de 20ste eeuw startte de productie van polshorloges. Het merk bestaat nu inmiddels bijna 150 jaar, maar is altijd de oprichting plaats trouw gebleven: het dorp Le Brassus, gelegen in de Valleé de Joux, in Zwitserland.
Horloges in het hoogste luxesegment
Audemars Piguet maakt ook horloges voor andere merken. Daarnaast heeft het bedrijf aandelen in andere horlogemerken. Zo is bekend dat Audemars Piguet 40% van de aandelen van Jaeger-LeCoultre bezit.
Audemars Piguet maakt samen met Rolex, Breitling, Patek Philippe en Cartier de top 5 luxe horlogemerken uit. De horloges zijn zo duur, dat de prijzen er op de site van Audemars Piguet niet bij vermeld staan, je krijgt ze alleen op aanvraag. Het goedkoopste model kost momenteel zo’n 8.000 euro. Het meest verdient Audemars Piguet echter aan veel duurdere modellen, in exclusieve kleine aantallen geproduceerd. De prijs kan dan oplopen tot enkele tonnen.
Klassieke Audemars Piguet modellen
Audemars Piguet biedt twee productielijnen: klassiek en sportief. Vooral klassieke uitvoeringen worden meestal in een beperkte oplage gemaakt en zijn dan ook bijzonder duur.
De sportieve lijn kent eigenlijk maar één type: de Royal Oak. Dit horloge heeft een iconische status in de horlogewereld.Ondanks de vele verschillende uitvoeringen heeft de Royal Oak een grote herkenbaarheid. Steeds terugkerende kenmerken zijn een grote en dikke horlogekast, altijd in de karakteristieke en uit duizenden herkenbare achthoekige vorm. Een ander altijd herkenbaar punt is het geblokte patroon van de wijzerplaat.
Wat zijn de populairste Audemars Piguet horloges?
De Royal Oak modellen zijn goed voor zo’n 90% van de omzet van Audemars Piguet. Eén van de best verkochte varianten is de robuuste en sportieve Royal Oak Offshore. Binnen deze serie is de Royal Oak Juan Pablo Montoya – in samenwerking met de autocoureur – legendarisch.
Een andere klassieker is The Royal Oak Offshore ref. 25721, bijgenaamd “The Beast,” Een model uit de jaren negentig, dat sindsdien alleen maar in waarde is gestegen is. Buiten de Royal Oak serie zijn de Jules Audemars en Edward-Auguste Piguet modellen – je raad het al, genoemd naar de grondleggers van de firma – populair.
Het horlogemerk van de sterren
Door de exclusieve uitstraling en de absolute topkwaliteit is Audemars Piguet de favoriet van een aantal van de rijkste beroemdheden op aarde. Eén van de bekendste daarvan is voormalig bodybuilder, ex-gouverneur van Californië en acteur Arnold Schwarzenegger. Hij droeg onder andere een Royal Oak in de film Terminator 3.
Andere bekende dragers van Audemars Piguet horloges zijn (of waren) Muhammad Ali, Michael Schumacher, Patrick Dempsey en Kim Kardashian. Niemand minder dan Lionel Messi, LeBron James, Garry Kasparov en Jay Z zijn officiële merkambassadeurs met wie het Audemars Piguet nieuwe uitvoeringen van de Royal Oak heeft ontwikkeld.