Geld & Carrière

ASML: het meest waardevolle Nederlandse bedrijf met gigantische marktwaarde

ASML het meest waardevolle Nederlandse bedrijf met gigantische marktwaarde
Foto: ASML

Hoewel ASML het Nederlandse bedrijf is met de hoogste marktwaarde op een beurs, weten toch weinig mensen over de geschiedenis van dit bedrijf. Het bedrijf heeft in minder dan 40 jaar de industrie van elektronische chips weten te veroveren en heeft nu een marktwaarde van rond de € 225 miljard! Maar wat is het verhaal achter ASML, het meest waardevolle Nederlandse bedrijf van dit moment?

De oprichting van ASML

Het bedrijf werd in 1984 opgericht door een samenwerking tussen de Nederlandse elektronicabedrijven Philips en ASM, die een kans zagen om een nieuw type lithografiemachine te ontwikkelen voor de opkomende markt voor kleine elektronische chips. Met deze nieuwe machine zou er op een efficiëntere manier chips geproduceerd kunnen worden.

ASML bracht al snel meerdere machines op de markt waarmee kwalitatief goede chips gemaakt konden worden. De machines van ASML waren erg populair, waardoor het bedrijf de financiële mogelijkheden had om andere bedrijven over te nemen. Zo werd het Amerikaanse MaskTools overgenomen en fuseerde ASML met SVGL. Door al deze overnames werd alle kennis en ervaring van het produceren van machines voor chips gekoppeld in één bedrijf, wat erg waardevol bleek te zijn.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ASML (@asmlcompany)

Marktleider in de chipindustrie

In 2002, zo’n 18 jaar na de oprichting van het bedrijf, werd ASML marktleider op het gebied van chips. ASML bleef zich vast houden aan de strategie van het overnemen van kleinere bedrijven in de industrie. Naast de kennis die deze bedrijven hadden over het maken van machines, brachten ze ook veel kennis mee over het verkopen van deze machines in andere landen. Met al deze kennis kon ASML zich makkelijk onderscheiden van concurrenten binnen de markt.

Met deze leidende positie in de grote chipindustrie zit ASML op rozen. Het Nederlandse bedrijf heeft inmiddels een absurde marktwaarde van € 225 miljard, waardoor het andere Nederlandse bedrijven zoals Heineken en Airbus ver achter zich laat. Het zal nog wel even duren voordat ASML wordt ingehaald. Het één na waardevolste Nederlandse bedrijf is namelijk Prosus, die met een marktwaarde van € 123 miljard nog wel wat achterloopt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ASML (@asmlcompany)