ashwagandha gezondheidsvoordelen stress testosteron
Health

Ashwagandha: waarom deze magische plant zo extreem gezond is

Ashwagandha is de laatste tijd extreem in populariteit gestegen. Dit kruid uit India wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Maar wat is ashwagandha precies en waarvoor wordt het allemaal gebruikt? In dit artikel gaan we dieper op deze nieuwe hype in.

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha wordt beschouwd als een krachtige stof dat in staat is om cortisol te verlagen. Cortisol is het hormoon dat vrijkomt in stressvolle situaties. Het krachtige ashwagandha wordt in de Oosterse geneeskunde ook al jaren gebruikt om stress en angst te verminderen. Het wordt ook gebruikt om de energie en fysieke prestaties te verbeteren, het geheugen en de concentratie te verbeteren en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Ashwagandha-kruid wordt meestal omgezet in pillen en poeder door middel van een droogproces. Hierbij worden de wortels en bladeren van de plant gedroogd en tot fijn poeder vermalen. Dit poeder kan vervolgens worden gebruikt om supplementen te maken, zoals capsules, waardoor je het makkelijk kan innemen. Ook kan je het als kruid gemakkelijk in je proteïne smoothie mixen.

https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/physalis-ashwagandha-forte-ksm-66-30-tabletten-60036882

Ashwagandha tegen stress

Ashwagandha wordt gebruikt om stress te verminderen en het zenuwstelsel te kalmeren. Het werkt door het reguleren van de cortisolspiegel, wat een belangrijk hormoon is dat wordt aangemaakt tijdens perioden van stress.

Door je cortisolniveau omlaag te krijgen, worden verschillende mentale problemen opgelost. Sommige onderzoeken suggereren ook dat ashwagandha kan helpen bij de verbetering van de symptomen van depressie en artritis.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ashwagandha (@ashwagandha_)

Verhoogt ashwagandha je testosteron?

De afgelopen tijd maakt dit kruid ook steeds meer zijn intrede in Europa en Amerika. Naast dat het wordt voorgeschreven bij verschillende mentale problemen, wordt het ook steeds meer gebruikt in de fitnessindustrie. Sommige onderzoeken suggereren dat ashwagandha een positief effect kan hebben op het testosteronniveau bij mannen.

Een van de belangrijkste studies rondom ashwagandha kwam erachter dat na het nemen van ashwagandha voor 8 weken het testosteronniveau bij mannen met maar liefst 14.7% was gestegen! Dit is een enorme boost en zorgt er dus onder andere voor dat je sneller progressie zal zien in de sportschool!

https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/jacob-hooy-pure-powder-ashwaganda-90g-60050169