Health

Wonderen van Ashwagandha: 5 gezondheidsvoordelen op een rijtje

ashwagandha belangrijke gezondheidsvoordelen

Ashwagandha is een kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt in Oosterse geneeskunde. Het wordt nu echter steeds populairder in het Westen, en dat is niet gek als je achter de gezondheidsvoordelen komt van het nemen van ashwagandha. Maar wat zijn deze gezondheidsvoordelen van ashwagandha? In dit artikel gaan we dieper in op de 5 belangrijkste voordelen van het nemen van ashwagandha.

1. Vermindert stress en angst

Ashwagandha wordt vaak gebruikt om stress en angst te verminderen, omdat het de cortisolspiegels in het lichaam kan verlagen. Cortisol is het stresshormoon dat het lichaam produceert wanneer het onder stress staat.

Als cortisolspiegels te hoog zijn, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en verstoring van de bloedsuikerspiegel. Ashwagandha vermindert cortisolspiegels en helpt zo bij het verminderen van stress en angst.

2. Betere stemming

Ashwagandha wordt ook geassocieerd met een verbetering van de stemming en een vermindering van depressieve symptomen. Sommige onderzoeken suggereren dat ashwagandha de productie van serotonine en dopamine, twee stoffen die verantwoordelijk zijn voor een goede stemming, kan verhogen.

Omdat ashwagandha dus de productie van stresshormonen kan verminderen, kan de stemming van sommige mensen beter worden. Echter zijn er ook mensen op het internet die zeggen dat ze emotieloos worden na het nemen van ashwagandha, wat ze juist minder gelukkig maakt.

3. Betere slaapkwaliteit

Ashwagandha wordt beschouwd als een slaapbevorderend middel en kan helpen om beter te slapen. Dit komt omdat ashwagandha het stressniveau vermindert, wat een belangrijke factor is voor slaapproblemen. Bovendien kan ashwagandha ook de productie van serotonine en dopamine verhogen, die beide bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.

4. Verbetering van fysieke prestaties

Ashwagandha kan de fysieke prestaties verbeteren, waaronder uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Bovendien verbetert ashwagandha de bloedstroom, wat leidt tot meer zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren, wat de fysieke prestaties verbetert. Sommige onderzoeken suggereren ook dat ashwagandha de spiermassa en spierkracht kan verhogen.

Dit heeft te maken met het feit dat door een lager cortisolniveau, je testosteron meer zal toenemen. Met een hoger testosteron zul jij betere fysieke inspanningen kunnen leveren en zullen je spieren nog sneller groeien in de sportschool!

5. Beter geheugen en de cognitieve functie

Ashwagandha kan het geheugen en de cognitieve functie verbeteren, vooral bij oudere mensen. Dit komt doordat ashwagandha ontstekingsremmende en neurobeschermende eigenschappen heeft, die beide bijdragen aan een gezonde hersenfunctie.

Sommige onderzoeken suggereren ook dat ashwagandha de productie van nieuwe hersencellen kan bevorderen, wat het geheugen en de cognitieve functie verbetert. Bovendien kan ashwagandha ook de bloedstroom naar de hersenen verbeteren, wat de cognitieve functie verbetert.