iPhone
Tech

Apple dropt YouTube video bomvol handige iPhone tips

Telefoons worden allang niet meer gebruikt om alleen te bellen. Je kunt er films op kijken, gamen, videochatten en de lijst gaat maar door. Omdat smartphones en andere devices barsten van de features, is de kans groot dat je ze niet allemaal kent. Apple deelde onlangs een YouTube video boordevol handige tips om in ieder geval iPhone gebruikers op weg te helpen.

1. Swipen in de rekenmachine

Het overkomt iedereen wel eens dat je een verkeerde getal typt in de rekenmachine. Maar wist je dat je ook kunt swipen om je fout te herstellen? Swipe naar links of rechts bovenaan het scherm om het getal weer te wissen. Ook kun je getallen kopiëren en plakken binnen de rekenmachine door ze lang ingedrukt te houden.

2. Belangrijke berichten vastzetten

Als je iOS 15 of hoger hebt op je iPhone, heeft Apple een tip voor Messages. Je kunt namelijk gedeelde content vastpinnen, zodat je het makkelijk weer terug kunt vinden. Het enige wat je hoeft te doen is je vinger lang ingedrukt houden op wat je wilt vastzetten en vervolgens de “Pin” optie kiezen onderaan je scherm.

3. Widgets stapelen

Soms wil je bepaalde dingen allemaal op één homescherm bundelen, maar is er gewoonweg niet genoeg plek. Wat je zou kunnen helpen is het stapelen van je widgets. Druk eerst lang op een lege plek op je scherm om in de edit-modus te komen. Sleep vervolgens een widget bovenop een andere van hetzelfde formaat en je hebt het voor elkaar. De gestapelde widgets roteren vervolgens op je homescherm. Je kunt tot 10 widgets op elkaar stapelen om efficiënt om te gaan met je schermruimte. Wil je niet wachten op de rotatie? Je kunt ook over je stapel swipen om een bepaalde widget te zoeken.

4. Meerdere foto’s aan apps toevoegen

Als je meerdere foto’s tegelijkertijd naar een andere app wilt slepen, kun je dat makkelijk met een multi-touch gesture doen. Houd de eerste foto ingedrukt totdat je een soort tap voelt. Sleep hem vervolgens uit de weg, maar blijf hem ingedrukt houden. Vervolgens tap je met een andere vinger op de foto’s, die je aan de groep wilt toevoegen. Terwijl je met de eerste vinger de stapel blijft vasthouden, navigeer je nu naar de gewenste app en sleep je je foto’s naar hun nieuwe plek.

5. Minder typen met afkortingen

Als je vaak dezelfde combinatie van woorden gebruikt, kun je tijd besparen door er een afkorting voor in te stellen. Ga hiervoor naar je settings en vervolgens naar General > Keyboard > Text Replacement. Hier kun je de combinatie van woorden die je vaak gebruikt invullen samen met je afkorting. Als je bijvoorbeeld vaak “ik app je later even” aan mensen stuurt, kun je dat vervangen door “ajl”. Elke keer dat je vervolgens ajl typt, maakt je iPhone er automatisch de hele zin van.

6. Van Lock Screen naar camera

Als je vaak net te laat bent met het maken van een foto, omdat je niet snel genoeg je camera app kon openen heeft Apple een handige tip voor je. Vanuit je Lock Screen kun je je camera namelijk snel tevoorschijn toveren door naar links te swipen.

7. Documenten scannen met Notes

Wist je dat je met de Notes app op je iPhone ook documenten kon scannen? Kies voor het camera-icoontje binnen de app en ga vervolgens voor Scan Documents. Zorg ervoor dat je document goed in beeld staat en sla hem vervolgens op.

8. Tekst kopiëren via de camera

Vanaf iOS 15 kun je makkelijk de tekst van fysieke documenten kopiëren via de camera app. Houd je document voor de camera en kies vervolgens voor Scan Text onderaan je scherm. De tekst is nu bewerkbaar en kun je bijvoorbeeld kopiëren naar een mailtje. Je kunt het ook meteen gebruiken als zoekopdracht.

9. Laatste foto tevoorschijn toveren

Wil je snel even die laatste foto uit je Photos app tevoorschijn halen? Geen probleem. Door op de bovenste rand van je scherm te tappen, krijg je het binnen een seconde voor elkaar.

10. Snel iPhone doorzoeken

Deze wist je waarschijnlijk al, maar voor de volledigheid: als je snel iets wilt opzoeken op je iPhone, kun je vanaf het midden van je scherm omlaag swipen om de zoekbalk tevoorschijn te halen.

Dat waren Apple’s laatste tips. Bekijk de video als je precies wilt zien hoe het allemaal werkt. En check de site voor meer belangrijke tips, zoals hoe je het Tinder algoritme kunt omzeilen voor meer matches.