Tech

Dieven gebruiken Apple AirTags om je auto te stelen

Apple AirTags

Apple’s AirTags zijn ontzettend handig als je vaak spullen kwijtraakt. Via een netwerk van miljoenen iPhones weten ze nauwkeurig te pinpointen waar je je tas nou weer hebt gelaten. Helaas blijkt die handigheid ook een groot nadeel te hebben. Dieven kunnen Apple hardware zoals de AirTag trackers namelijk gebruiken om je auto te stelen.

AirTags als achtervolgingsmethode

Dat liet de York Regional Police uit Ontario in Canada onlangs weten. Sinds september 2021 zou de politie in de York regio vijf gevallen van autodiefstal met behulp van AirTags hebben onderzocht. De dieven gebruikten hierbij de AirTags niet om de auto’s open te krijgen, maar om de eigenaars naar huis te volgen.

Op publieke plekken en parkeerplaatsen worden voor het plan eerst dure auto’s gescout. Vervolgens verstoppen de dieven een AirTag op een onopvallende plek, zoals bij de trekhaak of tankdop van het voertuig. Dankzij de tracker kunnen ze de auto naar het huis van de eigenaar volgen om hem daar te stelen in plaats van op een drukke plek.

Tips tegen autodiefstal

De York Regional Police legt uit dat het stelen van de auto’s zelf op de gebruikelijke manier gebeurt en dat er verder geen AirTags meer aan te pas komen. Zo zouden dieven een schroevendraaier gebruiken om in de auto te komen om vervolgens het voertuig te herprogrammeren voor een nieuwe sleutel.

De politie adviseert auto-eigenaren om hun voertuig in een gesloten garage op te bergen. De meeste auto’s zouden namelijk van de oprit zijn verdwenen. Daarnaast raden ze ook aan om een stuurslot te gebruiken en een slot te installeren op de data-poort. Uiteraard is het ook verstandig om je auto te controleren op dubieuze trackers.

Auto-eigenaren zouden ook kunnen afkijken bij de autodieven en zelf een AirTag in hun voertuig achterlaten. Hiermee zouden ze bij een mogelijke diefstal de auto (tijdelijk) zelf kunnen volgen.