Geld & Carrière

Moet je weten: Deze 3 apparaten in jouw huis hebben het hoogste sluipverbruik

apparaten-huis-hoogste-energie-sluipverbruik
(Foto: Freepik)

Heb je er weleens over nagedacht hoeveel elektriciteit je apparaten verbruiken, zelfs als ze niet actief zijn? Dit staat bekend als sluipverbruik. De telefoonopladers die in het stopcontact zitten, zonder dat ze je telefoon opladen. Of denk aan de tv, terwijl deze uitstaat. Allemaal kostbaar energieverbruik.

Sommige apparaten zijn wat meer boosdoeners dan andere als het gaat om dit sluipverbruik. Laten we eens kijken naar de top 3 apparaten in je huis die meer energie gebruiken dan je denkt en hoe je hierop energie kunt besparen.

1. Telefoonopladers slurpen energie

We gebruiken ze haast allemaal en ook best vaak: opladers voor onze telefoons, tablets en andere gadgets. Maar wist je dat ze aardig wat energie verbruiken, zelfs als er geen apparaat aan hangt? Blijven ze aangesloten op het stopcontact, dan trekken ze stiekem energie en sponsor je jouw energieleverancier onnodig

Het lijkt misschien niet veel, maar als je bedenkt hoeveel van die laders je in je huis hebt, telt het aardig op. Wat kun je doen: maak er een gewoonte van opladers uit het stopcontact te trekken als je ze niet gebruikt. Of kies voor een slimme stekker die de stroomtoevoer automatisch afsluit wanneer je apparaat volledig is opgeladen.

apparaten huis hoogste energie slurpverbruik opladen

2. Sluipverbruik elektronische apparaten in stand-by modus

Je denkt misschien dat wanneer je de tv, gameconsole, stereo en huishoudelijke apparaten uitzet, ze geen energie verbruiken. Maar nee, veel elektronica blijven sluipen, klaar om binnen enkele seconden weer aan te springen. Het stand-by lampje op deze apparaten betekent dat ze nog steeds een beetje stroom gebruiken en zo kun je dus heel gemakkelijk veel geld besparen.

Haal stekkers uit het stopcontact wanneer je apparaten niet in gebruik zijn, vooral als je op vakantie bent of voor langere tijd weggaat. Overweeg het gebruik van een stekkerdoos met een aan-uitknop om alle aangesloten apparaten in één keer uit te schakelen.

3. Onopvallende modems en routers verbruik continu energie

Deze onmisbare apparaten voor onze internetverbinding zijn een constante bron van sluipverbruik. Ze moeten altijd aan staan om jou te voorzien van een sterke internetverbinding, maar dit betekent ook dat ze constant stroom verbruiken, zelfs als je slaapt of buiten de deur bent.

Je modem of router wil je natuurlijk niet zomaar uitzetten. Wat je wel kunt doen, schakel je modem en router ’s nachts uit – als je ze dan toch niet gebruikt. Of zet ze juist overdag uit, als er niemand thuis is. Wat je ook kunt doen, overweeg te investeren in nieuwe modellen; tegenwoordig heb je steeds meer modems en routers die zijn ontworpen om efficiënt met energie om te gaan.

apparaten-huis-hoogste-energie-slurpverbruik

Handige tips om sluipverbruik te verminderen

Het goede nieuws is dat het meestal niet moeilijk is om sluipverbruik aan te pakken en je energierekening te verlagen. Het vergt wat bewustzijn en eenvoudige gewoonteveranderingen, maar het is de moeite waard. Probeer deze tips om sluipverbruik te verminderen:

  • Gebruik energiezuinige apparaten: wanneer je nieuwe apparaten koopt, kies dan voor energiezuinige modellen die minder stroom verbruiken.
  • Gebruik stekkerdozen met een aan- en uitknop: hiermee kun je meerdere apparaten tegelijkertijd uitschakelen als ze niet in gebruik zijn.
  • Haal stekkers uit het stopcontact: Dit geldt zeker als je langere tijd weg bent, zoals op vakantie.
  • Investeer in slimme technologie: slimme stekkers en stroommeters kunnen je helpen het energieverbruik van apparaten te monitoren.

Sluipverbruik is een onderschatte energievreter in ons dagelijks leven. De apparaten in huis die sluipverbruik vertonen, lijken misschien onschuldig, maar ze kunnen je energierekening aanzienlijk beïnvloeden. Het goede nieuws is dat je met eenvoudige stappen en bewuste keuzes deze verborgen energieverspilling kunt verminderen. En zo bespaar je op lange termijn energie.