Glutathione
Health

Is dit hét anti kater wondermiddel? (plus gouden tip)

Als je bij dit artikel bent beland, is de kans groot dat je je afvraagt of glutathione kan helpen bij het bestrijden van een kater. Wat we je alvast kunnen vertellen is dat glutathione bekend staat als de belangrijkste antioxidant van ons lichaam. We gaan in dit artikel bekijken wat dit stofje precies doet, en of het echt een anti kater wondermiddel is.

Wat is Glutathion precies?

Het antioxidant Glutathion is opgebouwd uit 3 aminozuren; glycine, cysteïne en glutamaat. Je lichaam is in staat om Glutathion op natuurlijke wijze te produceren. Je lever is hét orgaan als het aankomt op de productie hiervan. Hoewel we niet te veel willen ingaan op de wetenschappelijke aspecten van dit stofje, is het wel belangrijk dit te weten:

De belangrijkste rol van glutathion is om te functioneren als antioxidant. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen. Deze ‘vrije radicalen’ zijn moleculen die simpel gezegd ontstaan op het moment dat je lichaam bezig is om voedingsstoffen om te zetten naar energieverbruik.

Glutathione wondermiddel tegen een kater

Voorbeeld: zie het een beetje als uitlaatgassen bij een auto. Het is normaal dat auto’s dampen produceren als ze brandstof verbruiken. Als je de auto aanzet om sneller te gaan, verbruikt hij natuurlijk meer brandstof en produceert hij meer dampen.

Helpt glutathione tegen een kater?

Maar wat heeft dit met katers te maken? Nou, echt alles. Alcohol zorgt ervoor dat je sneller vocht verliest, zodat je naar het toilet moet. Denk hierbij aan plassen, zweten en braken. Ook beïnvloedt alcohol de slaapkwaliteit en veroorzaakt het ontstekingen (wat zorgt voor het slechte gevoel van een kater).

Glutathion zorgt er niet voor dat je vocht beter vasthoudt, of dat je slaapkwaliteit verbetert. Wel is het ontstekingsremmend. En deze ontstekingen zijn een van de belangrijkste oorzaken van een kater. Je lever breekt alcohol af en produceert daarbij giftige chemische stoffen zoals acetaldehyde.

Bij de productie van acetaldehyde komen (daar heb je ze weer) vrije radicalen vrij, die voor ontstekingen kunnen zorgen. Het goede nieuws hierbij is dat je lichaam zelf glutathione kan produceren maar er is van nature niet. Het slechte nieuws daarentegen is dat de productie hiervan voor het grootste gedeelte plaatsvindt in je lever, die op dat moment ook bezig is om tegen je kater te vechten.

Gouden anti kater tip (door redactie getest)

Koop Glutathione spray en neem deze mee naar de gelegenheid. Wil je de effecten van alcohol minder voelen of zelfs bijna niet dronken worden? Gebruik het voordat je (stevig) gaat drinken, hierbij spray je tweemaal onder je tong, wacht 30 seconden en slik het dan door, eventueel met water.

Glutathion spray anti kater

Ben je al even bezig met drinken en merk je dat je echt te dronken begint te worden? Herhaal het bovenstaande dan met 4 keer sprayen. Doe dit wel tijdig want ondanks dat het snel werkt, heeft je lichaam even tijd nodig voor de schoonmaak.

Glutathione spray kopen

 

Advies en meer informatie

Maar pas wel op. Dit is absoluut geen advies om Glutathione te nemen, zodat je meer kan drinken. Alcohol is per definitie schadelijk voor het lichaam. Sterker nog, acetaldehyde is door het Trimbos Instituut geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend.

De beste anti kater tips

Conclusie? Glutathion (spray) kan er inderdaad voor zorgen dat je je beter kan voelen na een avondje stevig drinken, of zelfs helemaal geen kater ervaart. Ook kan het ervoor zorgen dat je helemaal niet dronken wordt. Een echt wondermiddel is het wellicht niet maar zeer effectief is het zeker.

Als je ervoor kiest om dit antioxidant te nemen op de dag van een kater, is het belangrijk om er in ieder geval voor te zorgen dat je genoeg vocht binnenkrijgt en de nodige uurtjes slaap hebt gehad. Deze dingen zijn het belangrijkst bij het bestrijden van een kater.