Dit is hoe Anonymous Rusland aanpakt
Tech

Hoe hackerscollectief Anonymous Rusland aanpakt

Hackerscollectief Anonymous is de afgelopen tijd flink bezig met het aanpakken van de Russische overheid in verband met het Russische leger in Oekraïne. De groep heeft vorige week verklaard bezig te gaan met een cyberoorlog tegen Rusland en voegde ook meteen daad bij woord. Dit is wat ze tot nu toe al hebben bereikt en wat ze nog van plan zijn.

Russische websites offline

Tot nu toe zijn er al behoorlijk wat Russische websites offline gehaald. In een tweet op 24 februari van het Twitter account “Anonymous” liet het collectief weten verantwoordelijk te zijn voor het offline halen van de websites van de Russische oliegigant Gazprom en het Russische nieuwsagentschap RT, dat in handen is van de staat. Daarnaast zouden ook verschillende websites van Russische en Belarussische overheden offline zijn, waaronder de officiële site van het Kremlin.

Daar bleef het niet bij en inmiddels zijn een hele reeks verschillende sites gehackt en uit de lucht gehaald. Zo ook de sites van persbureau Tass, de Russische editie van het blad Forbes en het dagblad Kommersant. Voordat de sites offline gingen werd er kort een anti oorlog boodschap geplaatst:

“Wij verzoeken u dringend deze waanzin te stoppen, stuur uw zonen en echtgenoten niet de dood in. Poetin laat ons liegen en brengt ons in gevaar. We zijn geïsoleerd van de hele wereld, ze kopen onze olie en gas niet meer. Over een paar jaar zullen we leven als mensen in Noord-Korea. En waarom? Om Poetin in de geschiedenisboeken te krijgen? Dit is niet onze oorlog, laten we er mee stoppen!”, aldus het bericht dat volgens Anonymous door “bezorgde journalisten van Rusland” zou zijn geschreven.

Aanval op Russische IP camera’s

Naast websites offline halen hebben de hacktivisten ook informatie gelekt van verschillende overheidssites en andere doelwitten, waaronder documenten en mails van de Belarussische wapenfabrikant Tetraedr. Het blijft echter niet bij het hacken van sites en het lekken van informatie.

Via het Twitter account van “Anonymous Younes” blijkt dat het collectief samen met hackersgroep GhostSec ook Russische IP camera’s aan het hacken is. Deze zouden geïnstalleerd zijn om Oekraïne in de gaten te houden. Door het veranderen van wachtwoorden en het offline halen van de camera’s proberen ze ook op die manier hun steentje bij te dragen.

Anonymous doelen

Het doel van al deze aanvallen is onder andere het verdedigen van de infrastructuur in Oekraïne, het helpen van de overheid met cyberspionage, het offline halen van Russisch nep nieuws en het verstoren van de Russische infrastructuur, banken en overheidswebsites. Hoewel er al veel offline is gehaald, is de groep van plan door te gaan en hebben ze nog een hele lijst aan targets om aan te pakken.

Naast Anonymous hebben ook een groot aantal Oekraïense cyber-professionals zich aangemeld om te helpen met de cyber verdediging van Oekraïne. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via verschillende Telegram kanalen. Wil je zelf ook de mensen in Oekraïne helpen? Deze 7 dingen kun je direct doen.

Elon Musk en Anonymous

Het hackerscollectief houdt zich overigens niet alleen bezig met overheden. Zo bedreigde de groep vorig jaar Elon Musk na bepaalde tweets over Bitcoin.