Geld & Carrière

Van Utrecht naar Amsterdam met de trein of auto: wat is goedkoper?

amsterdam-utrecht-trein-auto-goedkoper
(Foto: Freepik)

Het openbaar vervoer wordt vanaf 2024 nóg duurder, terwijl de overheid juist wil dat je de auto voor de deur laat staan. Bijna 12% ga je meer betalen voor een trein-, bus- of tramkaartje. Kun je dan niet beter met de auto gaan om geld te besparen?

De tijd van de strippenkaart is al lang voorbij. Tegenwoordig is de drempel zo laag gemaakt, dat je zelfs met je pinpas kunt inchecken voor het openbaar vervoer. Voor de fervente treingebruikers kunnen dit dure reisjes worden. Is de auto pakken en snel op en neer rijden geen goedkoper alternatief?

Het openbaar vervoer wordt steeds duurder

Volgend jaar wordt reizen met het openbaar vervoer flink duurder. Tram, metro en bus tarieven stijgen maar liefst met 11,7 procent, en ook een treinritje wordt zo’n 7 procent duurder.

Deze forse prijsstijgingen zijn het gevolg van onder andere gestegen loonkosten na de stakingsgolf in het streekvervoer, en hoge energiekosten. De NS, die tijdens de coronapandemie veel inkomsten is misgelopen, voegt in 2024 nog een extra prijsstijging bovenop de gebruikelijke inflatiecorrectie toe.

En de verwachting is dat treinreizen de komende jaren alleen maar duurder zullen worden. De NS overweegt zelfs een spitsheffing in te voeren vanaf 2026, waarbij de prijzen in de spitsuren omhoog gaan en in de daluren omlaag.

amsterdam-utrecht-trein-auto-goedkoper
(Foto: NS) treinstation Utrecht Centraal

Wat is goedkoper: trein of de auto?

Stel je woont in Utrecht en werkt in Amsterdam. Is het dan tegenwoordig wel voordeliger om met de trein te gaan? We hebben de auto- en treinrit vergeleken van treinstation Utrecht Centraal naar treinstation Amsterdam-Zuid.

Ga je met de trein, dan ben je zo’n 25 minuten onderweg. Voor een enkele reis in de 2de klasse betaal je € 8,10. Wil je comfortabel 1ste klasse reizen, dan betaal je vol tarief € 13,77.

Pak je de auto, dan ben je zonder file 31 minuten onderweg. Auto’s in Nederland verbruiken gemiddeld 1 liter op 15 kilometer. De totale afstand die je gaat afleggen is 37,4 kilometer. Dat betekent dat je 2,49 liter benzine gaat verbruiken. Met de huidige benzineprijs (Euro 95) van € 2,16 ben je in totaal voor dit ritje € 5,55 kwijt.

In de basis ben je dus met de auto in 2023 € 2,55 goedkoper uit wanneer je alleen de benzineprijs met het treinkaartje vergelijkt. Tuurlijk heb je dan nog niet je auto geparkeerd, maar als treinreiziger moet je wellicht ook nog overstappen en maak je meer kosten.

Daarnaast gaan, zoals eerder beschreven, de prijzen van het openbaar vervoer alleen maar verder stijgen.

amsterdam-utrecht-trein-auto-goedkoper
(Foto: Freepik)

Overige kosten en oplossingen voor woon-werkverkeer

Het bezitten van een auto kost echter meer geld dan alleen de benzineprijs. Zo moet je ook nog de wegenbelasting én autoverzekering niet vergeten. Daar komen nog de jaarlijkse apk en eventueel onderhoud aan de auto bovenop.

Wil je nog slimmer zijn? Sluit via je werkgever een NS-abonnement af die aansluit op jouw wensen, zodat je wel het gemak van het openbaar vervoer ervaart, maar geen extra kosten kwijt bent. Of regel een reiskostenvergoeding voor het ov.

Ook met de auto kun je voordeliger uit zijn. Zo is er bij veel bedrijven de mogelijkheid om zakelijk te leasen of krijg je simpelweg kilometervergoeding. Let wel op met de stijgende benzineprijzen.