Geld & Carrière

Armoede bestrijden: 300 Nederlandse gezinnen krijgen 2 jaar lang gratis geld

amsterdam gratis geld weggeven armoede
Foto: Freepik

Met een genereuze zet heeft gemeente stad Amsterdam besloten om een helpende hand uit te steken naar degenen die het het hardst nodig hebben. In een poging om de armoede te bestrijden, zal de stad 300 gezinnen elke maand €150 geven, helemaal gratis, voor een periode van maar liefst twee jaar! 

Veel armoede in Nederland

Naar schatting zullen volgend jaar een miljoen Nederlanders in armoede leven. Dit zijn natuurlijk zorgwekkende cijfers die de stad Amsterdam niet onopgemerkt heeft gelaten. De gemeente heeft besloten om actie te ondernemen en een deel van haar inwoners financiële ademruimte te geven. De geselecteerde gezinnen zullen gedurende twee jaar elke maand €150 ontvangen. Dit is een welkome hulp voor gezinnen die moeite hebben om rond te komen.

Deze actie is niet alleen bedoeld om de financiële last te verlichten, maar ook om de stress te verminderen die gepaard gaat met het leven op of onder de armoedegrens. Volgens wethouder Marjolein Moorman is het sociale minimum veel te laag en leidt het tot een overvloed aan problemen, waaronder gezondheidsklachten en een verhoogd risico op verslaving.

1 miljoen Nederlanders in armoede

Volgens het ‘niet-veel-maar-toereikend-criterium’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat de armoedegrens in Nederland definieert, leven er in 2023 meer dan 800.000 mensen in armoede. Dat is ongeveer 4,5 procent van de Nederlanders!

Deze grens, gebaseerd op de kosten voor basisbehoeften en ontspanning, stijgt in 2024 van 1508 naar 1573 euro voor alleenstaanden. Voor gezinnen liggen de bedragen hoger. Het Centraal Planbureau voorspelt dat in 2024 bijna één miljoen Nederlanders onder deze armoedegrens zullen leven.

armoede gemeente amsterdam

Wat is de impact van financiële stress

Financiële stress kan een verwoestend effect hebben op gezinnen. Niet iedereen heeft natuurlijk veel spaargeld. Volgens Moorman kan deze stress leiden tot gezondheidsproblemen bij ouders en problemen op school voor kinderen. Bovendien vermindert het de kans op het vinden van werk door de stress en verhoogt het de gevoeligheid voor verslavingen.

Met de recente inflatie is de druk op gezinnen die al worstelen om rond te komen alleen maar toegenomen. Door deze gezinnen een financiële impuls te geven, hoopt de stad Amsterdam deze negatieve spiraal te doorbreken en de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren. Dit is voor de gemeente nog wel een gedoe om te regelen, aangezien ze er voor willen zorgen dat deze mensen door dit extra geld bijvoorbeeld straks niet opeens minder zorgtoeslag krijgen.