Media

Alternatieven voor Amsterdam: 4x Pride 2023 in Nederlandse steden

alternatieven-amsterdam-pride-2023
(Foto: @zwollepridefestival)

De Pride 2023 staat voor de deur, en dat betekent dat het tijd is om je meest kleurrijke outfit uit de kast te trekken en feest te vieren. Het begon in 1996 als een manier om Amsterdam als stad van vrijheid en diversiteit te vieren. Tegenwoordig is Pride uitgegroeid tot een internationaal bekend festival dat de diversiteit van de LHBTIQ+ gemeenschap viert met tal van activiteiten.

1. Groningen Pride

Van 1 tot 6 augustus staat Amsterdam weer in het teken van Pride, met als hoogtepunt de beroemde Canal Parade op 5 augustus. Maar Pride 2023 wordt niet alleen in Amsterdam gevierd; ook in andere Nederlandse steden komen mensen samen om diversiteit te vieren.

Op 18, 19 en 20 augustus viert het gezellige Groningen haar eigen Pride. De studentenstad heeft een relaxte sfeer, en tijdens Pride weekend is het extra feestelijk. Geniet van foto-exposities, roze thema brunchfeestjes, karaoke- en filmavonden, en talkshows. Wil je tot in de late uurtjes doorgaan? Dan kun je zondag terecht op de afterparty. Vergeet niet op tijd je tickets te regelen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pride Groningen (@pridegroningen)

2. Den Haag Pride

Na drie jaar afwezigheid, vanwege slecht weer en corona, is Pride eindelijk terug in Den Haag van 8 tot 10 september. Het politieke hart van Nederland krijgt eindelijk weer een kleurrijk LHBTIQ+ feestje. Het programma is nog niet volledig bekend, maar de ‘Pride Walk’ op 9 september staat al vast: een wandeltocht door de stad met een gigantische regenboogvlag. Kom je met de auto naar Den Haag, let dan wel op de hoge parkeertarieven op sommige plekken in de stad.

3. Zwolle Pride

Van 25 tot 27 augustus wordt er volop gefeest in Zwolle, de Overijsselse hoofdstad. Op 26 augustus wordt de Pride Walk gelopen. Wil je mee, zorg er dan voor dat je je op tijd inschrijft. Verder zijn er allerlei activiteiten, zoals de ‘Queen of the East’-verkiezing en een symposium over diversiteit op de werkvloer. Op zaterdag kun je genieten van optredens op een podium en dansen tot in de vroege uurtjes in de vele kroegjes.

4. Almere Winter Pride 2023

Ook in Flevoland kun je terecht voor een portie Pride. Van 3 tot 5 november wordt de Winter Pride georganiseerd in Almere, met als thema ‘Vier jezelf samen’. Het belooft een groots feest te worden met een Pride Walk en feesten in Poppodium de Meester. Het volledige programma wordt later bekendgemaakt. Als je nog niet genoeg hebt gefeest, kun je op 22 december ook nog naar het Queer Christmas Ball in Almere.