Alsjeblieft, hier zijn de lekkerste whisky's voor jou
Food & Drinks

Alsjeblieft, hier zijn de lekkerste whisky’s voor jou

De allerlekkerste whisky vinden hoeft geen zoektocht te zijn, want we hebben de beste voor je gevonden. Leun achterover en lees hier welke whiskey je erbij pakt.

Smaken verschillen

De beste whisky voor jou is een kwestie van smaak. Het is maar net wat je lekker vindt. Whiskey kun je onder verdelen in 4 verschillende smaakprofielen die alle vier een eigen karakter hebben. Kies eerst wat je het beste smaakt.

De 4 verschillende smaakprofielen van whisky zijn als volgt:
– Krachtig & rokerig
– Vol & rond
– Fruitig & kruidig
– Licht & bloemig

De ene whisky zit sterker in z’n smaakprofiel dan de ander. Vind je een bepaald profiel lekker, maar wil je ‘m niet al te overheersend? Kies dan een whisky die wat lichter in het smaakprofiel zit.

Alsjeblieft, hier zijn de lekkerste whisky's voor jou

Whisky of whiskey?

Er zit wel degelijk een verschil tussen whisky en whiskey. Whiskey komt uit de Verenigde Staten of Engeland en whisky wordt in Schotland, Canada, Japan, Nederland of India gemaakt.

In alle landen wordt Whisky dezelfde basis voor de bereidingswijze aangehouden, maar bepaalde details en stappen kunnen verschillen. Ook hebben verschillende vaten voor het rijpingsproces invloed op de smaak. Als je redelijk wat whisky’s geproefd hebt kun je dit meenemen in je keuze voor de allerbeste, maar hier maken we het wat makkelijker voor je.

Zo kies je de beste whisky

Het makkelijkste blijft om op het smaakprofiel af te gaan. De smaakinvloeden die door de de wisselende bereidingswijze en rijping zijn ontstaan zijn hier namelijk al in meegenomen.

Op deze echte Whisky kaart zie welke whisky binnen welk smaakprofiel valt en welke kant die op neigt. Gewoon op merknaam af te lezen.

de beste lekkerste whisky kiezen
Klik op de whisky kaart om ‘m vergroot te openen.

Whisky combineren

De beste whisky kan ook een kwestie zijn van wat je erbij gaat nemen. Een sigaar is altijd een goede combinatie, maar bij verschillende hapjes ligt het alweer anders. Dan ga je voor een whisky die de smaken in het eten complimenteren.

Whisky pairen is een vak apart en kan aardig complex zijn, maar met een paar basistips maak je alsnog snel een prima keuze. Houd hiervoor de smaken van je bijgerechten in de gaten. Probeer de smaken daarvan niet te heftig en overstemmend te maken. Het zou zonde zijn van de whisky als je die niet meer proeft.

Kies voor smaken die logisch bij elkaar passen, maar niet precies hetzelfde zijn. Gerookt vlees met een rokerige whisky complimenteert elkaar niet en versterkt slechts 1 smaak. Bij de beste keuze vullen de smaken elkaar aan. Geniet ervan.