Geld & Carrière

Almere City scoort flinke inkomsten met promotie naar Eredivisie

almere-city-inkomsten-eredivisie
Spelers Almere City vieren feest na Eredivisie promotie stunt. Foto: almerecity.nl

Almere City zorgde gisteren voor de grootste stunt in het bestaan van de club: promotie naar de Eredivisie. De Almeerders versloegen FC Emmen twee keer in de slotronde van de play-offs. Wat levert de promotie van Almere City naast sportief succes financieel op? In dit artikel lees je de inkomsten die deze geweldige voetbalclub kan verwachten op het hoogste niveau in de Eredivisie.

Promotie voor de jongste betaald voetbalclub van Nederland

Promotie naar de Eredivisie is een mijlpaal voor het in 2001 opgerichte Almere City. Eerder promoveerden PEC Zwolle en Heracles Almelo al. Naast de sportieve stap omhoog brengt promotie ook aanzienlijke financiële voordelen met zich mee. Dat komt voor een groot deel door de televisiegelden.

Hoewel de televisiegelden in Nederland niet zo hoog zijn als in landen als Engeland of Spanje, is het verschil tussen de eerste en tweede divisie aanzienlijk. Vorig seizoen maakte de KNVB bekend dat Ajax dit jaar meer dan 9,3 miljoen euro aan televisiegelden zal ontvangen. Voor PSV ligt het bedrag rond de 8,3 miljoen euro, terwijl Feyenoord kan rekenen op 7,5 miljoen euro. De laagst geklasseerde teams krijgen meer dan twee miljoen euro per seizoen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Almere City FC (@almerecityfc)

Enorm verschil in televisiegelden

Over het algemeen ontvangen Eredivisieclubs ongeveer 73 miljoen euro aan televisiegelden. In de Keuken Kampioen Divisie (KKD) is het te verdelen bedrag véél kleiner: de hele competitie moet ongeveer zeven miljoen euro verdelen. Hoewel dit bedrag elk seizoen iets stijgt, is het nog steeds een enorm verschil met de Eredivisie.

Toekomstige ontwikkelingen in voetbal

Almere City is zeker van promotie en zal dus in het komende seizoen minimaal twee miljoen euro aan televisiegelden verdienen. Dat geldt uiteraard ook voor Heracles Almelo en PEC Zwolle.

Vanaf het seizoen 2023/2024 lijkt het totale bedrag aan televisie gelden aanzienlijk te stijgen.In het seizoen 2024/2025 is het zelfs de bedoeling dat er 100 miljoen euro wordt verdeeld onder de achttien clubs in de Eredivisie. De drie promovendi zullen dus zeer waarschijnlijk aanzienlijk profiteren van deze financiële ontwikkelingen.

Investeringen Almere City

De twee miljoen zijn natuurlijk meer dan welkom, want als nieuwe Eredivisieclub staat Almere voor grote investeringen. De begroting was afgelopen seizoen € 5,0 miljoen, terwijl de laagste begroting in de Eredivisie vorig jaar € 7,5 miljoen was (Excelsior). Almere City eigenaar en vastgoedondernemer Lesley Bamberger heeft al aangekondigd dat hij het stadion wil uitbreiden. Van de huidige 4.500 plaatsen wil men als het kan deze zomer naar 7.500 plaatsen.