Lege schappen Albert Heijn: hier doe je goedkoper boodschappen
Geld & Carrière

Lege schappen Albert Heijn: hier doe je goedkoper boodschappen

In de distributiecentra van supermarktketen Albert Heijn wordt nog volop gestaakt. De winkels van Albert Heijn kampen hierdoor nog steeds met lege schappen. Klanten van AH moeten voor bepaalde producten nu noodgedwongen uitwijken naar andere supermarkten. Maar bij welke supermarkt zijn de boodschappen het goedkoopst? Wij zochten het kostenplaatje van je dagelijkse boodschappen voor je uit.

Staking Albert Heijn

Supermarktconcern Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn, maakte vorig jaar een recordwinst van 2,5 miljard euro. Met een winststijging van 13 procent was dit de hoogste nettowinst in tien jaar tijd. Ondanks de recordwinst stijgen de lonen van de medewerkers niet mee. Door het cao-conflict besloten medewerkers van de distributiecentra op zondag 23 april het werk stil te leggen.

Klanten van Albert Heijn staan hierdoor nu steeds vaker voor een leeg schap. Reden hiervoor zijn de stakingen in vijf van de zes distributiecentra van de Albert Heijn, waardoor er simpelweg te weinig producten worden aangevoerd. Het personeel eist volgens het FNV een loonsverhoging van minstens 10% zonder verslechtering van de arbeidsvoorwaarden, maar de onderhandelingen liggen vooralsnog stil.

Goedkoper boodschappen doen

Door de lege schappen zullen klanten van de Appie voor bepaalde producten moeten uitwijken naar andere supermarkten. Maar als je nu toch naar een andere supermarkt gaat, hoeveel kan je dan eigenlijk besparen? Dat hangt er dus volledig vanaf naar welke supermarkt je gaat. Want Albert Heijn is absoluut niet de goedkoopste supermarkt als het om de alledaagse producten gaat.

In 2023 zijn boodschappen steeds duurder geworden, ondanks dat de inflatie ten opzichte van 2022 is gedaald. Consumentenprogramma Kassa deed onderzoek naar de prijzen van 27 alledaagse producten bij 6 supermarkten en kwam tot de conclusie dat de prijzen enorm kunnen verschillen per supermarkt. Tevens speelt krimp flatie een rol: je betaalt dan dezelfde prijs voor een verpakking met minder inhoud.

Lege schappen Albert Heijn: hier doe je goedkoper boodschappen

De 3 duurste supermarkten in 2023

Het is natuurlijk ook goed om te weten welke supermarkten het duurste zijn en je dus beter kunt vermijden. Opvallend genoeg komt de Duitse ‘prijsvechter’ Aldi als duurste uit de bus en vinden we onderaan de lijst op plek 6. Voor de 27 onderzochte producten betaal je daar €66,46. De Aldi stelt op hun website dat ze “honderden euro’s goedkoper” zijn, maar dat blijkt dus niet helemaal te kloppen.

Supermarktketen Jumbo adverteert met “Altijd lage prijzen op je dagelijkse boodschappen”, maar ook bij Jumbo lijkt die bewering niet te kloppen. Je betaalt voor dezelfde boodschappen dan wel € 1,10 minder dan bij Aldi, maar dan nog is Jumbo de op één na duurste supermarkt volgens Kassa. De Albert Heijn staat op de vierde plek, waar je voor dezelfde boodschappen €64,84 betaalt.

Lege schappen Albert Heijn: hier doe je goedkoper boodschappen

Hier doe je het goedkoopst  boodschappen

Op plek 3 vinden we de Plus, die slechts een klein beetje goedkoper is dan Albert Heijn. Bij Plus betaal je voor hetzelfde winkelmandje € 64,12. Dat is slechts 72 cent goedkoper dan de Appie. Dan maken we een grotere sprong naar Lidl, waar je voor deze boodschappen bijna 3 euro minder betaalt. Met een bedrag van € 61,21 maakt deze Duitse prijsvechter haar naam tenminste waar staat de Lidl op een keurige tweede plek.

Met afstand de goedkoopste supermarkt is de Nederlandse supermarktketen Dirk. Als enige supermarktketen uit het onderzoek duikt Dirk ruim onder de 60 euro: je betaalt namelijk slechts € 56,46 voor dezelfde alledaagse boodschappen. Daarmee staat Dirk stipt op nummer 1 als goedkoopste supermarkt van Nederland. Opvallend is dat Dirk ook als enige supermarkt hun slogan waarmaakt, namelijk “de goedkoopste supermarkt van Nederland”.

Het verschil tussen de duurste en goedkoopste supermarkt bedraagt maar liefst €10.  De grootste prijsstijging sinds september vorig jaar was bij de Jumbo, terwijl Lidl de prijzen het minst heeft verhoogd. Met de lege schappen bij Albert Heijn loont het dus zeker de moeite om je boodschappen voortaan bij de Lidl of Dirk te doen.