Travel

Ontdek Albanië: de fascinerende reisbestemming die je wilt zien

albanie-vakantie-reisbestemming
Foto: Unsplash.com

Albanië ligt net boven Griekenland, aan de Adriatische en Ionische Zee. In tegenstelling tot Griekenland is Albanië nog geen massatoerisme-bestemming, maar dat kan snel veranderen. Steeds meer reizigers ontdekken de charmes van dit prachtige land. Ben jij klaar voor een heerlijke vakantie in Albanië?

Albanië: rijzende ster onder vakantiebestemmingen

Terwijl de een de voorkeur geven aan bakken op een strand in zonnige oorden, is de ander op zoek naar meer onbekende parels. Voor veel reizigers draait het meer om ervaringen dan om de bestemming zelf. Lokale cultuur wordt steeds belangrijker en veel mensen willen daar de tijd voor nemen.

Hier komt Albanië om de hoek kijken. De Albanezen nemen het leven op een rustiger tempo, en als je ze ziet rondrijden – paardenkarren zijn hier nog altijd ruim aanwezig in het straatbeeld – waan je je bijna in een andere tijd. Maar het  land heeft nog veel meer te bieden: rijke cultuur, authentieke steden en dorpen, ruige berglandschappen en prachtige stranden met kristalhelder water. Ontdek Albanië

De prachtige natuur van Albanië

De meer dan 400 kilometer lange kustlijn van Albanië is adembenemend mooi. Schilderachtige baaien met dobberende bootjes wisselen af met  ruige kliffen die uitkijken over de Adriatische Zee.

In het noorden van het land vind je de Albanese Alpen,  een ongerept berglandschap dat een paradijs is voor wandelaars en mountainbikers. Hier moet je zijn voor de ultieme Balkan trail, die je langs de meest spectaculaire plekken leidt.

Historische steden en authentieke dorpen

Als geschiedenis je boeit, zul je in de Albanese steden en dorpen je hart ophalen. Overal zijn invloeden van het Ottomaanse Rijk nog zichtbaar. Butrint bijvoorbeeld, is een stad vol monumenten uit de Griekse en Romeinse tijd, met een tempel, een basiliek en een kapel.

Een andere historische parel is Berat, ook wel bekend als ‘de Stad van de Duizend Ramen’. Deze stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. De hoofdstad Tirana heeft een geheel eigen charme met gezellige centra, boeiende musea en levendige cafés.

Ontdek Albanië

Cultuur en gastvrije bevolking van Albanië

Onterecht hebben landen in de Balkan soms nog het imago van onveilig te zijn. Maar de veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De Albanezen zijn over het algemeen vriendelijk, behulpzaam en trots op hun land. Ze delen graag hun lokale gebruiken met reizigers, waardoor je je meteen thuis zult voelen.

Tijdens je reis door dit fascinerende land moet je zeker lokale restaurants ontdekken en genieten van de heerlijke en diverse Albanese keuken. Probeer gerechten zoals fërgesë, een smaakvolle stoofpot, en sluit af met trileçe, een verrukkelijk gebakje gemaakt van drie soorten melk.

Durf het onbekende te verkennen in Albanië

Als je nog niet overtuigd bent van de magie van Albanië, dan is er nog iets dat je misschien zal overhalen: het is er zeer betaalbaar. Een biertje op een terras kost minder dan € 2,- en een cappuccino slechts €0,60. Voor een uitgebreide driegangenmaaltijd in een restaurant kost meestal minder dan € 30,-.

Met Wizz Air kun je rechtstreeks vanaf Eindhoven naar Tirana vliegen, en als je flexibel bent, kan dit je niet veel kosten. Extra tip: huur een auto en verken het land in je eigen tempo.