ajax champions league geld premie
Geld & Carrière

Zo veel verdiende Ajax tot nu toe al in de Champions League

Na de zwaarbevochten 1-3 overwinning op Borussia Dortmund gisteren is Ajax al zeker van de knock-outfase. Een prachtige prestatie na 4 wedstrijden in de groepsfase. Naast sportieve allure is dit ook heel erg lekker voor de financiën van de Amsterdamse club. De prestaties hebben de bankrekening namelijk wederom flink gespekt.

Ajax kan tientallen miljoenen bijschrijven na Champions League overwinning

De Champions League wordt niet voor niets het ‘miljoenenbal’ genoemd. Ze kunnen deze term tegenwoordig beter veranderen in ‘het miljardenbal’. Voetbal begint elk jaar lucratiever te worden en de bedragen blijven stijgen. Na de dubbele winst op Dortmund kan de champagne gepopt worden door Overmars & co. Ajax is namelijk al verzekerd van 65 miljoen euro dit jaar.

Het grootste deel van deze 65 miljoen euro was al binnen voordat er ook maar een bal rolde in de Champions League. De startpremie is namelijk 15,6 miljoen euro en de oëfficiëntenpremie – gebaseerd op eerdere prestaties van Ajax in Europa – stond op ruim 20 miljoen euro. Flinke bedragen voordat er ook maar een fluitsignaal heeft geklonken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax)

Ajax op weg naar record in ‘miljoenenbal’

De zeges hebben Ajax dus veel opgeleverd. Een zege levert 2,8 miljoen euro op, dat komt na de vier winsten al op 11,2 miljoen euro. De ticketverkoop van de thuiswedstrijden zijn goed voor 6 miljoen euro. Daarnaast zal Ajax ongeveer 3 miljoen euro aan televisierechten overhouden. De plaatsing voor de knock-outfase levert ook nog 10 miljoen op. Zo kom je op ongeveer 65 miljoen euro.

Toch is erg nog veel meer te verdienen voor de Amsterdamse club. In de laatste twee groepswedstrijden (uit tegen Besiktas op 24 november en thuis tegen Sporting CP op 7 december) kan Ajax opnieuw 2,8 miljoen euro per overwinning pakken en in de knock-outfase worden de premies nog hoger.

Toch moet Ajax nog flink scoren om het meest lucratieve seizoen ooit, legendarische jaargang 2018/2019, te evenaren. Ajax haalde dat seizoen de halve finales, iets wat goed was voor een totaalbedrag van 95 miljoen euro.