Geld & Carrière

Deze duizelingwekkende omzet draait Airbnb per per kwartaal

airbnb-omzet-kwartaal
(Foto: Unsplash)

Airbnb heeft vorig jaar een mega-omzet gedraaid. De Marktplaats voor de verhuur en boekingen van accommodaties van particulieren heeft in 2022 een recordwinst van 1,9 miljard dollar geboekt, dat het vermogen van de oprichters flink heeft laten groeien. In het eerste kwartaal van vorig jaar werd er een omzet van 1,9 miljard gedraaid, met een nettowinst van 319 miljoen. Waarom is dit bedrijf zo winstgevend? En wat is het succesverhaal achter Airbnb? We hebben de feiten op een rijtje gezet.

Oprichting van gamechanger Airbnb

Airbnb werd in 2008 opgericht door de Amerikanen Brian Chesky, Joe Gebbia en Nathan Blecharczyk. San Francisco is de basis van dit imperium. De naam ‘Airbnb’ is afgeleid van de woorden AirBed & Breakfast. Het bedrijf begon als marktplaats voor particulieren die hun woonruimte beschikbaar stellen aan toeristen of mensen die een weekendje weg in eigen land zijn. Het duurde echter niet lang voordat grotere partijen, zoals investeerders, geïnteresseerd raakten in het bedrijf.

Woonruimte verhuren via Airbnb levert namelijk meer geld op dan lange termijnverhuur. Toen steeds meer mensen zich ingeschreven bij het bedrijf ging het snel. Investeringsmaatschappijen waaronder Greylock Partners en Sequoia Capital gaven het bedrijf een financiële injectie, maar ook acteur Ashton Kutcher greep zijn kans en investeerde een onbekend bedrag in Airbnb. Vanaf dat moment groeide het bedrijf uit tot een internationaal verdienmodel.

airbnb-omzet-kwartaal

Miljoenen accommodaties in 192 landen

Inmiddels is Airbnb een begrip in de wereld van woningverhuur en kan het bedrijf zich meten met giga bedrijven zoals Uber. Om een idee te geven: tussen de oprichting in 2008 en 2012 werden er maar liefst 10 miljoen overnachtingen verhandeld via Airbnb. In een tijdsbestek van 4 jaar is dat een bijna onwerkelijk aantal boekingen. Het zijn vandaag de dag niet alleen maar accommodaties van particulieren die worden verhuurd. Ook bedrijven verhuren hun boomhutten, boten en kamers aan gebruikers van Airbnb.

Op dit moment zijn er ruim 4 miljoen accommodaties in 192 landen en 33.000 steden te boeken via de boekingssite. Airbnb verdient een vermogen aan de bemiddelingskosten die worden gerekend als er via de site wordt geboekt. Zo betalen hosts 3% van het subtotaal van de reservering aan servicekosten. Van het subtotaal van de gasten gaat zelfs 14% naar Airbnb. Dit gaat echter niet altijd volgens het boekje. Het bedrijf heeft in 2020 een rechtszaak in Nederland verloren omdat er dubbele bemiddelingskosten in rekening werden gebracht. Zowel de huurder als de verhuurder moesten betalen, en dat is in strijd met de wet.

Niettemin is Airbnb een goudmijn dat zijn weerga niet kent. Het bedrijf is sinds 2020 beursgenoteerd, maar boekte tot 2022 bescheiden winsten. Nu de coronacrisis voorbij is boekt het bedrijf de ene recordomzet na de andere. Vooral reizigers in Europa doen een aardige duit in het zakje. Ook in Latijns-Amerika en Azië zit er een stijgende lijn in de omzet van het bedrijf. 2022 was het eerste winstgevende jaar voor het bedrijf sinds het naar de beurs is gegaan.

airbnb-omzet-kwartaal

Omzet van 1,9 miljard in een kwartaal

Volgens website Lynx is een aandeel van Airbnb op het moment van schrijven 147,50 US Dollar waard. Analisten hebben de omzet- en winstcijfers van eind 2022 op tafel gelegd en konden constateren dat het bedrijf vorig jaar een indrukwekkende omzetstijging van maar liefst 40% heeft doorgemaakt. Met een kwartaalomzet van 1,9 miljard dollar en een jaaromzet van 8,4 miljard dollar mag het bedrijf zich met gemak een gigant noemen.

Het bedrijf is uiterst winstgevend, en is nog steeds bezig met expansie. Volgens een woordvoerder van Airbnb is deze omzet te danken aan het consumentenvertrouwen als het gaat om reizen. Het bedrijf verwacht in 2023 een nog grotere jaaromzet in de boeken te schrijven, want het aantal gebruikers is in het afgelopen jaar exceptioneel gegroeid. Via Airbnb kun je overal ter wereld een accommodatie boeken, miljoenen mensen hebben de gelijknamige app op hun smartphone staan.

airbnb-omzet-kwartaal