Health

Dit zegt de wetenschap over afvallen met een warm bad

afvallen warm bad wetenschappelijke studie

Wetenschappers van de Universiteit van Loughborough hebben in een onderzoek onderzocht wat de gezondheidsvoordelen zijn van het zitten in een warm bad. We weten natuurlijk al dat het zitten in een ijskoud bad extreem gezond is, maar blijkbaar heeft het zitten in warm water ook veel gezondheidsvoordelen. Welke dat zijn, zullen we in dit artikel toelichten!

Gezondheidsvoordelen van een warm bad

In het onderzoek werden mannen met overgewicht onderzocht. Eerst moesten alle deelnemers van het onderzoek in een ruimte zitten van 27 graden, waarna een gedeelte van deze groep werd overgeplaatst naar het warme bad. De deelnemers werden tot hun nek ondergedompeld bij een temperatuur van 39 graden, wat een normale temperatuur voor een bad is. Wist je trouwens dat de lichaamstemperatuur van een man gemiddeld rond de 36 graden ligt?

De deelnemers die deze routine voor twee weken volgden, hadden een verlaging van hun bloedsuiker- en insulinespiegels. Hierdoor wordt de kans op diabetes veel kleiner, wat een veelvoorkomende ziekte is bij mensen met overgewicht! Het zitten in heet water wordt ook wel thermotherapie genoemd en het is aangetoond dat thermotherapie je metabolisme en je bloedsomloop kan verbeteren. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en spierpijn.

afvallen warm bad

Afvallen door een warm bad?

Verbetering van het metabolisme is een belangrijk gezondheidsvoordeel van het nemen van een stomend heet bad. Het metabolisme is het proces waarbij je lichaam voedingsstoffen omzet in energie. Een te snel of te langzaam metabolisme kan ongezond zijn. Door een heet bad te nemen wordt je metabolisme echter gereguleerd, waardoor je stofwisseling op een gezonder tempo komt.

Mensen met een heel traag metabolisme hebben dus moeite met het omzetten van voedingsstoffen in energie. Omdat je bij het proces van energie omzetten calorieën verbrandt, kan je bij een sneller metabolisme dus vet verliezen als je meer calorieën verbrandt dan dat je binnen krijgt. Mocht je dus een lager metabolisme hebben, zou het zitten in een warm bad je kunnen helpen bij het versnellen van je metabolisme, waardoor je makkelijker zou kunnen afvallen!