affligem tripel affligemse hop
Food & Drinks

Affligem bier nog smaakvoller met echte Affligemse hop

Affligem is een van onze favoriete Belgische abdijbieren. Sinds de overname door Heineken is er geïnvesteerd in de productie en zijn ze inmiddels een grote speler op de biermarkt. Maar wist je dat Affligem ook de plaats is waar hop op authentieke wijze wordt geoogst en verwerkt? Eindelijk weer echte Affligemse hop in dit smaakvolle bier. En dat proef je natuurlijk. We bezochten deze historische plek om hier meer over te weten te komen.

Hop is het groene goud dat je proeft

Goed nieuws voor bierliefhebbers want de Affligem Tripel bevat voortaan lokaal geoogste hop. Hop is een plant uit de hennepfamilie die al eeuwenlang wordt gebruikt in het brouwproces. In dit geval gaat het specifiek om de Groene Bel maar worden ook de hopsoorten Savinsky Golding en Spalter Select gebruikt om het profiel te balanceren. Het geeft Affligem bier die karakteristieke en herkenbare smaaksensatie.

Ellen Mertens, die als brouwmeester verantwoordelijk is voor het op de markt brengen van het bier zegt hierover: “De Affligem Tripel die nu in de winkel te vinden is hebben we in juni 2022 gebrouwen met de oogst van 2021. Daarvoor hebben we ongeveer 200 kilogram lokale hop afgenomen. Van de oogst dit jaar verwachten we straks ongeveer 500 kilogram af te nemen

Affligem Tripel Trip 09

Rijke historie en opleving van de hopteelt

De Affligemse abdij is opgericht in 1074 en introduceerde de hopteelt in de Belgische streken. Door de rijke historie stond de regio ook wel bekend als de Europese hopschuur. Maar begin 1900 sloeg het noodlot toe en verdween de grootschalige hopteelt naar de achtergrond. Hoewel de tradities en het vakmanschap nooit echt echt verdwenen zijn.

In 2017 werd een strategisch plan in werking gezet om de regionale hopcultuur weer nieuw leven in te blazen. Dit is succesvol gebleken maar de opstart was geen eenvoudige opgave omdat veel boeren die voorheen teelden al aardig op leeftijd waren. Gelukkig is uit het initiatief een nieuwe hop coöperatie ontstaan, bestaande uit lokale boeren verenigd onder de naam orde van de Groene Bel. Inmiddels beheren zij ruim 10 hectare aan hopranken en 8 hectare aan hopscheuten.

affligem tripel hopteelt

Affligem bier en de toekomst van lokale hop productie

De orde verwacht dit jaar maar liefst 15.000 tot 20.000 kilo hop te oogsten voor dit heerlijke abdijbier. Bij genoeg volume zal de hop in een later stadium ook verwerkt worden in bijvoorbeeld Affligem Blond. De toekomst van Affligem bier ziet er door recente ontwikkelingen dus rooskleurig uit. Wij hoeven verder alleen maar te genieten van het authentieke Belgische bier vakmanschap;

We hopen op een mooie oogst, hoeveel dit  zal zijn kunnen we pas na het drogen van de hopbellen met zekerheid hebben,” zegt Morlion. “Na het  drogen wordt de hop geperst, het resultaat zijn kleine pellets. Met die pellets gaan de brouwers  vervolgens aan de slag. Die band met het eindproduct bier is voor ons ontzettend belangrijk. Op die manier kunnen we het resultaat van ons harde werk ook zelf proeven.”

affligem tripel bier