Adriaan Mol rijkste nederlanders
Geld & Carrière

Wie is Adriaan Mol en hoe werd hij één van de rijkste Nederlanders?

De jongste miljardair in de top tien van rijkste Nederlanders is software-ondernemer Adriaan Mol. Hij is pas 38 jaar en heeft in relatief korte tijd al een indrukwekkend vermogen van 3,5 miljard euro verdiend. Wie is Adriaan Mol precies en hoe kreeg hij dat voor elkaar? We zochten het voor je uit.

De jonge jaren van Adriaan Mol

Adriaan Mol werd geboren in Breda, in een artistiek gezin. Zijn vader en moeder zijn allebei beeldend kunstenaar. Zijn droom als kind was niet om miljardair te worden, maar uitvinder. Studeren vond hij maar niks: na de middelbare school deed hij geen vervolgopleiding maar stortte zich fulltime op het ondernemen.

In 2004, Adriaan Mol was toen 18, richtte hij online softwarebedrijf Mollie op. Zoals je misschien nog weet was Whatsapp toen nog niet uitgevonden en waren het de gouden jaren van de sms’jes. Mollie richtte zich op het zakelijke sms-verkeer en faciliteerde daarnaast microbetalingen, bijvoorbeeld voor online spelletjes.

De eerste grote successen

In 2006 werd iDeal gelanceerd en sloot Mol met Mollie als een van de eersten in Nederland hierop aan. Vanaf 2007 ging Mollie zich steeds meer op creditcard- en andere betalingen richten en in 2011 richtte Adriaan Mol een nieuw bedrijf op voor sms- en telecomdiensten: MessageBird. Beide bedrijven groeiden als kool en zijn tot op de dag van vandaag zeer succesvol.

Adriaan Mol

Mollie en MessageBird kaskrakers

Mollie is nu één van grootste payment service providers van Europa. Het faciliteert naast iDEAL– en creditcardbetalingen een hele reek lokale betaalmethodes in Europa, en ook steeds meer wereldwijd.

MessageBird groeide uit tot een wereldwijd bekende grote naam op het gebied van tekst-, voice- en chatverkeer. Een succesfactor van MessageBird is dat het als een van de weinige bedrijven op de wereld directe integratie met WhatsApp, Facebook Messenger en het Chinese Wechat biedt. MessageBird heeft grote namen uit het bedrijfsleven als klant, zoals Heineken en SAP, en is ook verantwoordelijk voor de techniek achter het Amber Alert.

Grote financiële stappen in de afgelopen twee jaar

In 2020 werd het vermogen van Adriaan Mol nog geschat op ‘slechts’ zo’n 450 miljoen euro en belandde hij voor het eerst in de bekende Quote 500: de top 500 van rijkste Nederlanders opgesteld door maandblad Quote. Daarna maakte Mol enkele financiële klappers waardoor hij doorstootte naar het topsegment van de rijkaards, de miljardairs.

Onder andere investeerde het Amerikaanse bedrijf TCV rond de 90 miljoen euro, maar de grootste klapper kwam van de roemruchte vermogensbeheerder Blackstone die in één klap 665 miljoen investeerde in Mollie. Door deze en andere grote investeringen steeg het vermogen van Adriaan Mol van 450 miljoen begin tot zo’n 3,5 miljard begin dit jaar.

Duurste penthouse van Nederland

Adriaan Mol bezit verschillende woningen en één daarvan is het spraakmakende penthouse in het iconische Pontsteigergebouw, in Amsterdam aan het IJ. Het penthouse van 415 vierkante meter is zeer waarschijnlijk het duurste penthouse van Nederland. Het staat nu te koop voor de vriendenprijs van 7.250.000 euro. Een flinke daling ten opzichte van de oorspronkelijke verkoopprijs: in mei 2020 kwam het op de markt voor 8,8 miljoen euro, maar het lukte niet het voor deze prijs te verkopen.