Health

De leukste activiteit voor deze zomer: suppen

De leukste activiteit voor deze zomer suppen

Nederland is het land van water. Er zijn maar weinig andere landen waar je zoveel toegang hebt tot kanalen, rivieren, meren en zelfs de zee. Het is daarom helemaal geen slecht idee om deze zomer eens suppen uit te proberen. Suppen staat voor Stand Up Paddle en het is eigenlijk een soort van surfen waarbij je je voortbeweegt door middel van een peddel. Het is een leuke wateractiviteit waar je de hele dag mee bezig kunt zijn. Met de volgende tips sta jij binnen de kortste keren als een heus expert op het SUPboard.

Eerst even oefenen

Probeer het suppen eerst even op vaste grond zodat je kennis kunt maken met het SUPboard. Op deze manier kun je alvast wat basistechnieken uitproberen. Stap op het SUPboard met je gezicht richting de punt van het SUPboard. Plaats nu je voeten ongeveer op schouderbreedte. Zorg er ook voor dat je voeten parallel naast elkaar staan op het SUPboard. Tijdens het suppen is het belangrijk dat je je knieën lichtjes buigt, zet ze dus niet vast, en probeer je heupen boven je hielen te houden voor de beste balans.

En peddelen maar

Nu is het tijd om de peddel erbij te pakken. Houd je ellebogen gestrekt en plaats je dominante hand boven op de grip van de peddel. Plaats vervolgens je andere hand zo’n 60 centimeter onder je dominante hand. Om zo goed mogelijk vooruit te komen moet je het blad van de peddel helemaal onder water duwen. Zet kracht en haal de peddel richting je voeten, zodra je op de hoogte van je voet zit kun je de peddel uit het water trekken. Herhaal deze slagen en klaar is kees.

Om een draai te maken in het water is het belangrijk dat je grote slagen maakt. Zo’n grote slag maak je door de paddel tot het begin van het eind van je SUPboard onder water te duwen. Als je naar links wilt draaien dan maak je deze slagen aan de rechterkant van het SUPboard. Voor een draai naar rechts steek je de peddel linksvoor in het water.

Neem voldoende rust

Suppen is een activiteit die je uitstekend met twee of meerdere mensen kunt ondernemen. Neem dus vooral wat vrienden mee en maak er een leuke dag van. Je kunt ook wat te drinken en eten meenemen voor onderweg in een waterdichte tas die je op je SUPboard kunt bevestigen. Vergeet ook niet regelmatig pauzes te nemen, want suppen is een intensieve activiteit.

Neem daarom een boek mee of een koptelefoon zodat je voldoende rust kunt nemen. Daarnaast kun je natuurlijk altijd een spelletje spelen op je telefoon of bijvoorbeeld online gokken in een online casino. Het belangrijkste is dat je je lichaam niet uitput. Houd het hoofd dus koel, drink voldoende water en luister naar je lichaam.

De leukste activiteit voor deze zomer suppen 1

Het juiste SUPboard kiezen

SUPboards zijn er in allerlei maten. Ben je nog een beginner? Dan kun je het beste voor een SUPboard met meer volume kiezen, oftewel een groter board. Een langer en breder board is namelijk stabieler wat het suppen gemakkelijker maakt. Voor extra veiligheid is het belangrijk om de leash om te doen zodat je altijd verbonden bent aan je board.

Pak je zwemdiploma’s er maar bij

Voordat je op het SUPboard stapt is het belangrijk dat je goed kunt zwemmen. In Nederland is dit meestal wel het geval aangezien we als kind allemaal onze zwemdiploma’s behalen. Houd er echter wel rekening mee dat je in rivieren en op de zee met verraderlijke stromingen te maken kunt krijgen. Daarbij kunnen bepaalde wateren dieper zijn dan je denkt. Als je niet gelijk in het diepe durft te springen dan kun je altijd het eerst eens uitproberen op een rustig binnenwater. Hier heb je namelijk minder last van wind en stroming zodat je rustig aan het SUPboard kunt wennen.