action-waarde-bedrijf
Foto: Wikimedia Commons
Geld & Carrière

Winkelketen en prijsvechter Action is een astronomisch bedrag waard

Crisis, stijgende rente, inflatie; winkelketen Action lijkt als één van de weinige bedrijven geen enkele last te hebben van economische tegenslagen. De prijsvechter maakt al jaren een mega groei door. Ook het eerste kwartaal van dit jaar klotste het geld bij Action tegen de plinten. Action is nu een astronomisch bedrag waard.

Het Nederlandse succesverhaal van Action

‘Action is Europa’s snelst groeiende non-food discounter’ zo verwoorden ze het zelf. En dat is ook gewoon zo.  Het bedrijf begon in 1993 met één winkel in Enkhuizen. Datzelfde jaar nog openden enkele vestigingen in Noord-Holland. Het jaar daarop kwamen er weer 5 bij.

In 2002, negen jaar na de opening van de eerste winkels stond de teller al op 94 winkels. In 2022 werd de 2000ste Action vestiging geopend. Het concern is nu actief in twaalf Europese landen, dit zijn Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Frankrijk, Polen, Tsjechië, Italië, Spanje en in maart 2023 kwam daar Slowakije bij.

Action waarde
Bron foto: Wikimedia Commons

Ongekende groei en succes

De Action is dus gewoon simpelweg één van de grootste winkel successen van de laatste 30 jaar. En de laatste jaren lijkt het alleen maar harder te gaan. Zakenblad Quote meldde onlangs dat de waarde van het bedrijf over de grens van 25 miljard euro is gegaan. En dat is een waanzinnige groei in amper 2,5 jaar tijd, want begin 2020 stond de teller nog op 10,25 miljard euro.

De aandeelhouders en de directie profiteren er goed van. Zo streek moederbedrijf 3i – een Britse investeringsmaatschappij – in maart € 190 miljoen aan extra dividend op. Daarnaast krijgt een select groepje hogere managers in totaal € 230 miljoen overgemaakt aan verzilverde aandelen.

Nog meer indrukwekkende cijfers

RTL Nieuws liet weten dat in de eerste drie maanden van dit jaar de omzet van Action met maar liefst 36 procent is gestegen. En het bedrijf maakt niet alleen veel omzet, maar ook nog eens flinke winst. De nettowinst meldt het moederbedrijf niet, maar de brutowinst steeg in de periode van april vorig jaar tot april 2023 van 602 miljoen euro naar 932 miljoen euro. Dat is een stijging van ruim 50 procent.

Action waarde
Bron foto: Wikimedia Commons

Het geheim van de Action

Wat is nu het geheim van de succesvolle winkelketen? Waarom groeit de winkelketen als kool, terwijl de concurrentie het moeilijk heeft? Daarvoor wijzen kenners verschillende redenen aan. Allereerst wordt genoemd dat Action een meer dan gemiddeld goede afdeling inkoop heeft. Zij zorgen voor een uitgebreid, gevarieerd en goedkoop assortiment.

Daardoor treedt het bekende Action effect op: je loopt de winkel binnen voor een bepaald item en komt de winkel weer uit met nog heel veel andere dingen. Daar komt nog bij dat consumenten door de inflatie steeds prijsgevoeliger zijn geworden en daardoor vaker voor producten van prijsvechters kiezen.