Food & Drinks

125 jaar Schots erfgoed is gebotteld in één whiskyfles

aberfeldy-whisky-125-jaar-jubileum
(Foto: Aberfeldy)

Hoeveel mooie bedrijven kunnen zeggen dat ze al 125 jaar bestaan? Dat zijn er niet veel. Dit jaar viert het iconische Schotse whiskymerk Aberfeldy deze mijlpaal op een bijzondere manier. Ze verwerken namelijk 125 jaar vakmanschap in één fles. 

125 jaar lang vakmanschap vanuit de uitgestrekte heuvels van de Schotse Hooglanden. Op steenworp afstand van de hoogste berg van Perthshire staat de distilleerderij van Aberfeldy. Hier streven ze al een langer dan een eeuw naar de perfecte Schotse whisky.

De start van de eeuwenoude whiskydistilleerderij

125 jaar geleden, in 1898, ging ‘Whisky Baron’ John Alexander Dewar op zoek naar dé locatie voor de Aberfeldy distilleerderij. Hij vond deze op een paar kilometer van de geboorteplaats van zijn vader. Dit betekende de start van het later zo succesvolle familiebedrijf.

Na het vinden van de locatie werd de legendarische Charles Doig ingeschakeld. De architect die ruim 50 Schotse whisky distilleerderijen mocht ontwerpen. Hij kreeg de zware taak om een locatie te creëren waar ze een voortreffelijke Highland malt konden gaan produceren.

Zo geschiedde, en uiteindelijk zorgde deze door hem ontworpen distilleerderij voor een modernisering van de karakteristieke Highland-stijl. De manier van distilleren die later de harten van velen whiskyliefhebbers van over de gehele wereld wist te veroveren.

aberfeldy-whisky-125-jaar-jubileum
(Foto: Aberfeldy)

Aberfeldy’s jubileum in een whiskyfles

Nu, 125 jaar later, kan dit bijzondere jubileum niet genegeerd worden. Het is niet alleen de viering van het 125-jarig bestaan, maar er wordt geproost op het prachtige erfgoed van de distilleerderij die gigantisch rijk is aan historie.

Alle geuren en smaken van deze rijke historie hebben de distilleerders weten te bottelen in een oude single malt Schotse whisky. Een exclusief exemplaar dat afkomstig uit een first-fill Oloroso Sherry vat.

Whisky’s uit dit typen vaten zijn herkenbaar aan het zachte, honingachtige en wasachtige karakter van het beroemde Schotse whiskymerk Aberfeldy.

aberfeldy-whisky-125-jaar-jubileum
(Foto: Aberfeldy)

Gepaste trots door vaandeldragers Aberfeldy

Tegenwoordig bepalen Master Blender Stephanie Macleod en Distillery Manager John MacKanzie hoe de vlag waait in de distilleerderij. Zij zijn dan ook lovend over die exclusieve exemplaar.

Macleod, de vijfvoudig winnaar van de titel ‘Master Blender van het Jaar’ bij de International Whisky Competition en Aberfeldy Malt Master, zegt enthousiast: “De muren van de charmante distilleerderij zijn doordrenkt van geschiedenis en erfgoed. Samen met het getalenteerde team van blenders hebben we de eer om verleden, heden en toekomst in elke fles Aberfeldy in evenwicht te brengen.”

Dit bijzondere stukje Whisky erfgoed kun je nu ook zelf in huis halen voor € 499,99. Na bestelling via de Aberfeldy webshop ontvang je het exemplaar in een collector’s item verpakking welke verwijst naar de roemruchte historie.

aberfeldy-whisky-125-jaar-jubileum
(Foto: Aberfeldy)

Het ideale alternatief voor de exclusieve jubileumfles

Mocht je de exclusieve jubileumeditie niet weten te bemachtigen, dan is de 12 Year Old Gold Bar een uitstekend alternatief. Drink hem heerlijk puur met een glaasje water on the side. Voor de instappende whiskydrinkers kun je een paar druppels water toevoegen aan de whisky om hem wat zachter te maken. Het mooie is dat dit gelukkig niet ten koste gaat van de smaak.

De liefkozend genoemde Gold Bar is het ideale alternatief gezien deze ook beschikt over de herkenbare honingachtige smaak. Met deze zachte whisky gaat een mysterieus vleugje rook gepaard wat de vanille en toffee smaak extra kracht bij zet.