aberfeldy tastemakers
Foto door Chantal Arnts
Food & Drinks

Aberfeldy Tastemakers met Joris Bijdendijk & Benjamin Herman

The whisky way of life, een levensstijl waarin genot, rust en kwaliteit de belangrijkste elementen zijn. Elementen die volgens Aberfeldy single malt Scotch whisky uitstekend passen bij de Nederlandse jazzmuzikant Benjamin Herman en sterrenchef Joris Bijdendijk. Reden om beiden te benoemen tot de nieuwe ‘Tastemakers’ van Aberfeldy en hen mee te nemen naar de Schotse Hooglanden om samen het verhaal van Aberfeldy en de oorsprong van whisky te ontdekken.

Op whisky reis naar Aberfeldy in Scotland

De reis van Joris en Benjamin neemt de kijker onder andere mee naar het dorp Aberfeldy in Schotland waar de whisky zijn oorsprong vindt. In de video’s ontdekken zij het eeuwenoude proces van hoe deze single Malt whisky wordt gemaakt en zijn specifieke smaakpalet verkrijgt. Sinds de opening van de distilleerderij in 1898 is dit proces ongewijzigd gebleven en met een handjevol werknemers draait de fabriek op volle toeren om de hele wereld te voorzien van de toegankelijke Schotse whisky.

Aberfeldy wordt afhankelijk van het jaar op eikenhouten vaten of oude sherry vaten gerijpt, waardoor de herkenbare smaak tot stand komt. Zo vind je toetsen van honing, kruiden en vanille terug in de whisky en die kwaliteit van smaken komt simpelweg tot stand door tijd. Tijd die het algehele maakproces van begin tot eind in beslag neemt. Joris Bijdendijk hierover: “Je hebt het misschien niet door, maar tijd is misschien wel één van de belangrijkste ingrediënten van alles wat lekker is”.

aberfeldy tastemakers whisky schotland
Foto: Chantal Arnts

Wie zijn Benjamin Herman & Joris Bijdendijk?

Twee zeer bekende smaakmakers van Nederlandse bodem zijn door Aberfeldy, vanwege de overeenkomsten met het merk, uitgenodigd om het proces en de ruige Schotse omgeving waar dit internationale product vandaan komt, zelf te komen ervaren. Beide heren hechten veel waarde aan kwaliteit in hun professionele leven.

Zo laat Joris Bijdendijk dit als chef ook in zijn restaurants zien, niet alleen door de kwaliteit van het eten dat geserveerd wordt, maar ook door de prettige sfeer die hij weet te creëren. Bij Benjamin Herman vind je de kwaliteit niet alleen terug in de muziek die hij ten tonele brengt, maar juist ook in zijn onvermoeibare drive om continu nieuwe muziek te blijven maken.

Diep en smaakvol door de juist mix van ingrediënten

“Het is verbazingwekkend hoe zo’n simpel recept – graan, gist en water – zoveel smaken kan hebben, zoveel diepte”, aldus Benjamin Herman. “Net als bij muziek zijn ze eigenlijk met hetzelfde bezig. Het maken van iets simpels en moois, smaakvol en persoonlijk. Ik denk dat ik het daarom ook leuk vind om te proeven en ermee bezig te zijn.”

Joris Bijdendijk: “Wat ik heel tof vind, is dat je in mijn vak heel veel dingen ziet die te vergelijken zijn met het maken van whisky. Als je het hebt over brood bijvoorbeeld: in feite maak je met precies dezelfde ingrediënten twee totaal verschillende producten.

Exclusief diner met livemuziek op 24 november

Op donderdag 24 november aanstaande komt de campagne tot leven door middel van een exclusief Aberfeldy diner met livemuziek in de omgeving van Amsterdam. Joris Bijdendijk zal hierbij de gerechten verzorgen, terwijl Benjamin Herman zich ontfermt over de muziek en live zal optreden. Op de website van Aberfeldy kan iedereen van boven de 18 zich tot 13 november 2022 zich aanmelden om kans te maken om bij dit exclusieve diner aanwezig te zijn met een gast.

AANMELDEN VOOR DINER