aantal jonge ondernemers verdrievoudigd in Nederland
Geld & Carrière

Aantal jonge ondernemers neemt rap toe: verdrievoudiging binnen 5 jaar

Een eigen bedrijf beginnen, steeds meer mensen lijken klaar te zijn met een 9 tot 5 en beginnen iets voor hun zelf. Onder jongeren is het aantal eigen bedrijven zelfs bijna verdrievoudigd in de laatste vijf jaar. Maar waarom is er opeens zo’n stijging in het aantal jonge ondernemers?

Social media heeft grote invloed op jonge ondernemers

Volgens Gerdine Annaars, een adviseur van de Kamer van Koophandel, is deze stijging te linken aan de groei van sociale media in de afgelopen jaren. Steeds vaker komen succesverhalen van ondernemers voorbij. Deze verhalen inspireren de jonge generatie om ook voor zichzelf te beginnen en dit succes te recreëren.

Ook is er op sociale media een stijging in het aanbod van cursussen. Steeds meer ondernemers bieden online cursussen aan om een bepaald business model te leren. Vaak worden er gouden bergen beloofd aan mensen die deze cursussen volgen. Met de invoering van het STAP-budget zijn sommige van deze cursussen zelfs gratis te volgen, wat de toegang tot de informatie over het starten van een eigen bedrijf nog toegankelijker maakt.

De online periode van corona

De periode tijdens de lockdowns hebben ook invloed gehad op het aantal bedrijven dat is gestart door jonge ondernemers. Veel jongeren zagen hun dagelijkse bezigheden, zoals scholing en sport, tijdelijk verdwijnen. Hierdoor bleef er meer tijd over om een eigen bedrijf op te starten.

Bovendien verplaatste het gehele leven naar de online wereld. Het aantal bestellingen dat online werd geplaatst steeg enorm. Daarnaast werd meer tijd op sociale media doorgebracht toen het fysiek socializen niet mogelijk was. Veel jongeren zagen dit als het perfecte moment om een online webshop op te zetten of een bedrijf omtrent sociale media. Dit alles leidde tot het feit dat het aantal ondernemers in Nederland onder de 22 jaar is gestegen van 19.000 tot meer dan 51.000 in de afgelopen vijf jaar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kamer van Koophandel (@kvk_nl)