Health

Als je dit aantal glazen alcohol per dag drinkt ben je een alcoholist

aantal-glazen-alcohol-alcoholist

Een borreltje hier, een biertje daar. Er is eigenlijk altijd wel iets te vieren, en bij een feestje hoort een biertje of een wijntje, of beiden. Het gebruik van alcohol is in onze maatschappij sociaal geaccepteerd, en wordt door veel mensen onlosmakelijk geassocieerd met gezelligheid. Maar wat als je nu eenmaal een gezellig leven hebt, en meer dan 2 glazen alcohol per dag drinkt? Dan ben je een alcoholist.

Aantal glazen alcohol per week

Verslavingsdeskundigen zijn het er allemaal over eens; als je meer dan twee glazen alcohol per dag drinkt, en minder dan twee dagen per week geen alcohol drinkt, dan ben je een alcoholist. Dat lezen we op websites zoals Trubendorffer (prima naam voor een Duits pilsje overigens). We willen alcoholisme niet bagatelliseren, maar als de bovenstaande theorie klopt dan is elke bouwvakker, student, en de complete familie Meiland alcoholist.

De term ‘alcoholist’ is erg breed. Als mensen aan een alcoholist denken dan zien ze de plaatselijke zwerver voor zich, die op de parkeerplaats voor de supermarkt met een blik bier in zijn hand vraagt om een euro. Alcoholisme komt echter in alle lagen van de bevolking voor, hetzelfde geldt voor drugsgebruik. Sommige mensen kunnen de verslaving beter verbergen dan anderen.

alcoholist dagelijks

Een alcoholist en een probleemdrinker

Is een probleemdrinker hetzelfde als een alcoholist? Als we de deskundigen op dit gebied moeten geloven dan heeft het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking een alcoholprobleem. Het is belangrijk om jezelf af te vragen of je wel zonder alcohol kunt. Kun je het gezellig hebben zonder alcohol? Een terrasje? Een verjaardag? Als je dit met ‘nee’ beantwoordt dan ben je meer afhankelijk van alcohol dan je zelf denkt.

In extreme gevallen raken mensen hun baan kwijt, waarna ze depressief worden, nog meer gaan drinken, etc. Dit is een negatieve spiraal dat probleemdrinken in de hand werkt. Volgens ‘cijfers’ drink je dus teveel als je meer dan twee glazen per dag drinkt. Maar in de praktijk gebeurt dit al heel snel, want ‘even gezellig een wijntje’ is zo gebeurt. Als jouw dagelijkse leven door alcohol negatief wordt beïnvloed dan moet je toch even goed gaan nadenken, want het moet wel gezellig blijven.

alcoholist bier