Dit is waarom je een aankoopmakelaar moet aanstellen voor het kopen van je huis

Het kopen van een huis is een van de grootste financiële beslissingen die je in je leven zult maken. Het is een complex proces dat veel tijd, moeite en expertise vereist. Het is daarom niet verwonderlijk dat tegenwoordig steeds meer mensen ervoor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen om hen bij dit proces te begeleiden. We zetten voor jullie even op een rijtje waarom het handig is om een aankoopmakelaar in moet schakelen en wat de kosten hiervan zijn. Op deze manier zorg je ervoor dat je altijd een passend bod neerlegt voor je droomhuis
Wat kost een aankoopmakelaar?
Laten we beginnen met de kosten van een aankoopmakelaar. Want als je het niet kunt betalen, dan heb je natuurlijk al een heel stuk minder aan onze informatie om een aankoopmakelaar in te schakelen.
Je kunt voor drie opties kiezen wat betreft het tarief voor een aankoopmakelaar:
1. Onderhandelresultaat
De aankoopmakelaar krijgt een percentage van het onderhandelresultaat: het bedrag dat hij van de vraagprijs af krijgt. Dit is voordelig voor jou en de makelaar, omdat jullie beide belang hebben bij een zo laag mogelijke aankoopprijs.
2. Vast bedrag
Een gemiddelde aankoopmakelaar kost 2.431 euro volgens vergelijkend onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Dit is een vaste fee wat je betaald na afronding van de koop. Geen haken en ogen, maar met deze all-in prijs weet je waar je aan toe bent.
3. Courtage
De aankoopmakelaar krijgt een percentage van de aankoopprijs. Dus hoe hoger de aankoopprijs, hoe hoger de beloning voor de makelaar. Eigenlijk zitten hier bijna alleen maar voordelen aan voor de aankoopmakelaar. Zij hopen natuurlijk op een zo duur mogelijk huis, zodat zij een zo hoog mogelijk tarief ontvangen.
Resumé. Laat courtage achterwegen. Dat levert verschillende belangen op en werkt niet prettig. Kies voor een vast tarief, zodat je weet waar je aan toe bent en niet voor verrassingen komt te staan en geen onzekerheden. Onderhandelresultaat kan ook nog voordelig zijn, op deze manier wil de aankoopmakelaar het onderste uit de kan halen tijdens de onderhandeling. Hierdoor kan echter jouw droomhuis ook aan je neus voorbijgaan omdat iemand anders wel een marktconform bod plaatst. Houd er rekening mee dat een aankoopmakelaar eigenlijk altijd zijn geld dubbel en dwars terugverdient doordat zij je veel tijd en moeite uit handen nemen én ook nog vaak gunstig onderhandelen, zodat je het op de lange termijn al terug hebt verdiend.
Wat doet een aankoopmakelaar allemaal voor je?
We lopen even door het aankoopproces van de eerste kennismaking met een aankoopmakelaar tot aan de definitieve handtekening en overdracht. Bedenk dat je dit ook eventueel allemaal zelf zou kunnen doen, maar dat gaat je een hoop tijd en moeite kosten. Je wil namelijk niet dat je de problemen in komt na het doen van zo’n grote financiële aankoop. Na het afronden van je hypotheek adviesgesprekken weet je wat je financieel aankan en kun je wat gerichter gaan zoeken. Op dit moment komt de aankoopmakelaar om de hoek kijken.
1. Analyseert eerst je woonwensen
Je zal een kennismakingsgesprek hebben met je aankoopmakelaar waarin je aangeeft wat je graag wil en wat je zoekt. Samen bespreken jullie jouw woonwensen en kijk kritisch naar wat reëel is, waar je jezelf ziet wonen en waar niet. Of je nu een bruisende stad of een rustige buurt zoekt, je makelaar helpt je de perfecte locatie te vinden en biedt zelfs alternatieven aan. Realistisch naar je budget kijken is essentieel, en samen met je makelaar kun je je wensen en eisen bijstellen. Bovendien helpen ze je vast te stellen wat je absoluut niét wil, zodat je samen nog gerichter kunt zoeken.
2. Ga samen op zoek naar je droomhuis
De aankoopmakelaar kent de markt als geen ander en is vaak al op de hoogte van huizen die te koop komen, zelfs voordat ze op Funda verschijnen. Met deze voorsprong ben jij de grote menigte een stap voor en kun je jouw droomhuis voor de neus van potentiële gegadigden wegkapen.
Het is dus handig om hiervan te profiteren en wanneer je dus een woning vind die aan je voorwaarden voldoet, je dus ook direct een bod kunt uitbrengen.
3. Objectieve blik op het huis
Een paar extra ogen bij een huisbezichtiging is nooit gek, vooral niet als zo iemand over de juiste expertise beschikt. Terwijl jij droomt over de gezellige woonkamer, inspecteert de makelaar de fundering en zoekt bijvoorbeeld naar tekenen van verzakking. Hij kijkt verder dan het oppervlakkige, en beoordeelt de woning op haar echte waarde en potentiële kosten. Zijn deskundige blik helpt jou een verstandige investering te doen, zonder je te laten leiden door emotie.
4. Adviseert en voert onderhandelingen uit
Een aankoopmakelaar kan je flink wat geld besparen tijdens onderhandelingen door zijn expertise. Laat je makelaar een bod doen met alle cruciale details. Denk aan het voorgestelde bod, overnamedatum, reactiedeadline en belangrijke voorwaarden zoals een bouwkundig rapport. Zo weet je zeker dat er geen verborgen gebreken zijn. Bij een groot mankement kun je je bod dan altijd intrekken. Bevestig je bod altijd schriftelijk na een telefonische overeenkomst.
5. Controleert de koopakte
Vervolgens zal de koopakte grondig gecontroleerd worden en hier loopt de aankoopmakelaar vervolgens met jou doorheen. Belangrijk is dat alle ontbindende voorwaarden correct in het contract staan. Laat je niet misleiden door de term ‘voorlopig’ koopcontract; het is namelijk een bindende overeenkomst! Als koper verplicht je je tot de koop, tenzij ontbindende voorwaarden van kracht worden. Gelukkig geeft de wet je nog drie werkdagen bedenktijd na het tekenen van de koopovereenkomst. Met een aankoopmakelaar ga je met een gerust hart je nieuwe thuis tegemoet.
6. Begeleiding bij de inspectie en de overdracht bij de notaris
Samen met de verkopende partij en de makelaar voer je een zorgvuldige eindinspectie uit, waarbij je controleert of alles in orde is. Van de werking van de oven tot het achterblijven van ongewenste meubels, je aankoopmakelaar zorgt ervoor dat alles wordt opgelost. De periode tussen de koopovereenkomst en de overdracht bij de notaris is cruciaal. De verkoper is verplicht om eventuele gebreken te herstellen.
7. Eén team één taak
Om aan alle onzekerheden een eind te maken, staat de aankoopmakelaar altijd aan jouw kant. Het is zelfs verboden voor hen om betrokken te zijn bij de verkoop van de potentiële woning. Zo heb je geen belangenverstrengeling en willen zij je de beste deal bezorgen en zorgen dat je het huis van je dromen krijgt.