Deze 9 tips vergroten jouw kans op loonsverhoging

De wereld wordt duurder. Voor benzine betaal je minimaal 2 euro per liter en de dagelijkse boodschappen zijn gemiddeld zo’n 31% gestegen sinds september 2021. Helaas stijgen de salarissen niet hard genoeg mee. Sommigen bedrijven hebben een inflatievergoeding boven op het salaris beschikbaar gesteld voor hun werknemers, maar is dit wel voldoende? Het is dan ook helemaal niet gek om open het gesprek met je werkgever aan te gaan met als onderwerp loonsverhoging. Spannend, maar wel nodig. Wij geven je een aantal tips over hoe je dit het beste kunt aanvliegen.
Allereerst moet je bij jezelf te raden gaan of je nog op je plek zit. Is dit het bedrijf waar je de komende jaren nog wil werken? Als dat het geval is moet je ook eerst even aan zelfreflectie gaan doen. Hoe is je werkethos? Zijn je resultaten goed? Heb je plezier in je werk? Zitten deze factoren goed dan is het moment daar om je af te vragen of je loonsverhoging verdient. In de basis hoef je jezelf helemaal niet te vergelijken met je collega’s, kijk naar jezelf.
Hoeveel is je expertise waard en staat het in verhouding met functies bij soortgelijke bedrijven? Vervolgens is het duidelijk voor jezelf: je verdient loonsverhoging. Ongeacht je relatie met je werkgever is het altijd spannend om loonsverhoging te vragen. Je voelt je snel bezwaard, maar dat hoeft helemaal niet. Om dit gesprek zo ontspannen mogelijk in te gaan geven wij je wat tips.
1. Vraag het gesprek om loonsverhoging aan
Stap op je werkgever af en vraag om een gesprek met betrekking tot loonsverhoging. Zoek een geschikt moment om op de CEO af te stappen. Doe dit niet in de meest drukke week van het jaar of wanneer je weet dat je CEO niet in een al te beste mood is. Mocht je niet vaak contact hebben met je werkgever, vraag dan per formele mail een gesprek aan. De voorkeur gaat echter uit naar een persoonlijke aanvraag.
Het heeft geen zin om rond te pot te breien, maar geef vooral aan dat je om loonsverhoging wil vragen. Plan het op een later moment in, zodat jullie je beiden kunnen voorbereiden. Jij zal je contract even door moeten nemen en duidelijk voor jezelf willen hebben wat je nu eenmaal wil, maar de werkgever zal ook nog even je contract erbij willen pakken en naar je resultaten van de afgelopen periode willen kijken.
2. Begrijp de Basis: Cao en Bedrijfsregeling
Allereerst is het belangrijk om te begrijpen welke regelingen er zijn met betrekking tot loonsverhogingen in jouw organisatie. De cao (Collectieve Arbeidsovereenkomst) of bedrijfsregeling kan specifieke richtlijnen bevatten over wanneer en hoe loonsverhogingen worden toegekend. Dit kan variëren van cao-verhogingen op vaste data tot verhogingen op basis van beoordelingen. Het is essentieel om deze richtlijnen te kennen voordat je het gesprek aangaat.
3. Reflecteer op je rol en verantwoordelijkheden
Als je merkt dat je verantwoordelijkheden en taken zijn gegroeid sinds je laatste loonsverhoging, is het gerechtvaardigd om een herziening van je salaris te vragen. Dit is vooral relevant als je functieomschrijving niet langer overeenkomt met je dagelijkse taken. In dit geval kan je de CEO verzoeken om je functieomschrijving aan te passen, wat mogelijk kan leiden tot een hogere salarisschaal.
4. Bereid je grondig voor
Een goed voorbereid gesprek is de sleutel tot succes. Verzamel feitelijke gegevens om je argumenten te ondersteunen. Het argument inflatie alleen is niet genoeg. Maak een lijst van je prestaties, projecten en eventuele extra verantwoordelijkheden die je hebt genomen sinds je laatste loonsverhoging. Vergelijk je huidige salaris met het salarisbereik voor vergelijkbare functies in de markt, dit kan je positie versterken. Houd het er desnoods bij tijdens het gesprek, dat is helemaal niet erg.
5. Bepaal je verwachtingen
Voordat je het gesprek aangaat, bepaal je duidelijk wat je verwacht met betrekking tot de loonsverhoging. Definieer een range waarin je salaris zou moeten vallen. Hierbij is het belangrijk om realistisch te zijn en te zorgen dat je voorstel redelijk en haalbaar is. Houd ook rekening met een pensioen dat je eventueel wil gaan opbouwen. Laat ruimte voor onderhandeling, want het komt zelden voor dat een werkgever direct akkoord gaat met je contractvoorstel.
6. Het gesprek voeren
Bij het benaderen van je CEO is het cruciaal om respectvol en professioneel te blijven. In sommige gevallen heb je wellicht een informele band met je werkgever. Het is echter wel zaak om bij een dergelijk gesprek op formele toon het gesprek te voeren. Tijdens het gesprek, leg je argumenten uit aan de hand van concrete voorbeelden en gegevens. Wees overtuigend en zelfverzekerd in je presentatie. Oefen het desnoods thuis een keertje met je vriendin, familie of vrienden.
7. Wees open voor onderhandeling
Het kan zijn dat je CEO vragen heeft of bepaalde punten wil bespreken. Wees open voor deze discussie en wees bereid om je standpunten te verduidelijken. Onderhandeling is vaak een onderdeel van dit proces, dus wees flexibel en sta open voor compromissen. Heb je een bepaald salaris voor ogen? Ga dan vaak net wat hoger zitten. Niet extreem hoog, want dan neemt je werkgever je niet serieus en lijkt het of je een verkeerd beeld van je eigen werkzaamheden hebt. Wanneer je net wat hoger zit, kom je vaak op of rondom het verwachte loon uit.
Het zal niet de eerste keer zijn dat een werkgever aangeeft in geld niets voor je te kunnen betekenen. In veel gevallen kunnen we nu eenmaal niet in hun portemonnee kijken, dus zal je dat moeten accepteren. Denk aan alternatieven. In veel gevallen staat de werkgever dan wel open voor extra vrije dagen, een leaseauto of fiets. Onderzoek even van tevoren welke secundaire arbeidsvoorwaarden er mogelijk zijn en maak er gebruik van tijdens je onderhandeling.
8. Zet afspraken op papier
Als je CEO akkoord gaat met een loonsverhoging, zorg er dan voor dat alle afspraken schriftelijk worden vastgelegd. Dit moet niet alleen het nieuwe salarisbedrag omvatten, maar ook de datum waarop de verandering van kracht wordt. Dit voorkomt verwarring in de toekomst. Voor de formaliteit is een handtekening van beide partijen vereist. Zorg ervoor dat je het document niet alleen op je werklaptop vastlegt, maar print het even uit of sla het op in je persoonlijke documenten.
9. Behoud een positieve relatie met je werkgever
Ongeacht het resultaat van het gesprek, is het belangrijk om de professionele relatie met je CEO te behouden. Als de loonsverhoging niet haalbaar blijkt, vraag dan om feedback over wat je kunt verbeteren om in de toekomst wel in aanmerking te komen voor een verhoging. Wanneer je op scheve voet uit het gesprek gaat, zal dit de werksfeer zeker niet bevorderen. Heb begrip voor de standpunten van je werkgever en ga ermee aan de slag.
Wat je vervolgens kunt doen is een gesprek inplannen wanneer je wel voldoet aan een bepaald resultaat of wanneer je besproken expertise later wel bent gaan beheersen. Dit zorgt ervoor dat je je niet vervelend voelt om niet veel later weer om een loonsverhoging te vragen. Dit heb je namelijk dan al eerder gewoon besproken. Doe er je voordeel mee!
Kom je er niet uit met je werkgever en heb je het gesprek netjes, maar teleurstellend afgesloten? Wellicht is het dan tijd om een nieuwe baan te zoeken. Om zo goed mogelijk voor de dag te verschijnen hebben wij ook een aantal tips voor je opgesteld om een ijzersterk cv te creëren. Een cv bepaalt immers je toekomst. Ziet deze er niet sterk en uitdagend uit? Dan wordt je ook niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.