Life

Fietsen naar je werk: deze 7 voordelen brengt het met zich mee

Werk
(Foto: Universal Pictures)

Als we naar ons werk gaan dan pakken we massaal de auto of het openbaar vervoer. Het is echter in veel opzichten een stuk beter om de fiets naar je werk te pakken. Als je in dezelfde gemeente woont en werkt dan is het pakken van de fiets een gewoonte die je jezelf zeker aan moet leren. Fietsen is namelijk hartstikke goed voor zowel je fysieke als mentale gesteldheid.

Fietsend naar je werk

Het meest ideaal is werken als fietskoerier, maar niet iedereen ziet het zitten om een hongerloontje te verdienen met het bezorgen van maaltijden. Als je een beetje milieubewust bent, dan kun je ook vaker kiezen voor de fiets, al is het maar voor een paar dagen in de week. Je hoeft jezelf tegenwoordig niet meer in het zweet te trappen, want er zijn goede e-bikes op de markt.

Veel van deze e-bikes hebben meerdere trapfuncties. Een heuvel of een brug trotseren terwijl je tegenwind hebt hoeft dus geen complete cardio-workout meer te zijn, al is daar niets op tegen. Er zitten allemaal voordelen aan het fietsen naar je werk, zoals het besparen van benzine. Dat geld kun je stoppen in een spaarpotje waar je leuke dingen mee kunt doen. We hebben nog meer voordelen op een rij gezet.

fietsen naar werk

1. Geen reiskosten

Je hebt geen reiskosten als je met de fiets naar je werk gaat. Het openbaar vervoer kost tegenwoordig een vermogen, net zoals brandstof voor de auto of de bromfiets. Het kost je niet meer dan een klein beetje energie en uithoudingsvermogen, maar dan bespaar je wel geld.

2. Geen last van de spits

Naast het feit dat brandstof duur is, staan we ook dagelijks in de spits. Daar heb je geen last van als je de fiets pakt. Je hoeft de wekker niet vroeger te zetten, want jij fiets glimlachend tussen al dat verkeer naar je werk. Vergeet niet te zwaaien naar al die mensen die opeengepakt in de tram of bus staan.

spits werk

3. Goed voor je humeur

Als je gaat fietsen dan maak je de hormonen endorfine en serotonine aan. Deze stofjes komen ook vrij als je aan het sporten bent. Fietsen maakt dus gelukkig, waardoor je gemotiveerder en productiever aan het werk gaat. Daarnaast werkt fietsen goed tegen stress en depressies.

4. Reizen wordt sporten

Fietsen is zonder twijfel een hele goede manier om wat extra kilo’s kwijt te raken. Daarnaast is het goed voor je uithoudingsvermogen en je algemene fysieke conditie. Je bent dus aan het sporten als je aan het reizen bent, een absolute win-win situatie. Zie die tegenwind maar als een extra uitdaging.

werk fietsen sporten

5. Fietsen is duurzaam

Als je het milieu een handje wil helpen, dan is fietsen naar je werk een cadeautje voor Moeder Natuur. Je stoot geen uitlaatgassen uit. Er komt wel CO2 vrij bij de productie van een fiets, maar dat is vrijwel niets als je het vergelijkt met de uitstoot van een auto, motor of bromfiets.

6. Betere weerstand

Als je dagelijks aan de elementen bent overgeleverd dan bouwt je lichaam een goede weerstand op. Je wordt minder snel ziek als je met de fiets naar je werk gaat. Daar zal je werkgever ook wel blij mee zijn. Zou dat de reden zijn waarom sommige bedrijven hun werknemers een bedrijfsfiets geven?

7. Geen parkeerproblemen

Als je met de auto naar je werk gaat dan mag je blij zijn als je een parkeerplek kan vinden. Dit probleem heb je niet als je de fiets pakt. Er is namelijk makkelijker een parkeerplekje voor je fiets te vinden dan voor een auto. Je hoeft overigens ook geen parkeergeld te betalen, niet onbelangrijk.

werken parkeerproblemen