Geld & Carrière

7 beste tips voor een succesvolle sollicitatie

beste tips succesvolle sollicitatie

Als je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan wil je jezelf zo goed mogelijk voorbereiden. Het is de bedoeling dat je een verpletterende indruk achterlaat, zodat jij met kop en schouders boven alle andere sollicitanten uitsteekt en die felbegeerde baan krijgt. Maar hoe zorg jij ervoor dat je een succesvolle sollicitatie neerzet? Met deze 7 tips heb jij die droombaan al bijna in de pocket.

Tips voor een succesvolle sollicitatie

Laten we voorop stellen dat het logisch is dat je gemotiveerd naar een sollicitatiegesprek gaat. Ongeïnteresseerd en onderuitgezakt tegenover een potentiële werkgever zitten is kansloos. Te laat komen op het gesprek en een slap handje geven werken ook niet in jouw voordeel. Jij zit vol met energie! En je bent klaar voor die baan. Met die instelling loop jij het bedrijf binnen. Met de volgende tips kan het niet mislukken.

1. Verdiep je in het bedrijf waar je gaat solliciteren

Hoe meer informatie je over het bedrijf weet te vinden, des te beter. Ten eerste schept het rust, want je krijgt een beeld van de plek waar je jezelf moet presenteren. Ten tweede maak je een positieve indruk op degene die jouw sollicitatie afneemt. Je laat zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf. Je hebt de moeite genomen om jezelf erin te verdiepen.

2. Bereid je verhaal goed voor

Tijdens een sollicitatiegesprek wil jouw potentiële werkgever zoveel mogelijk over jou te weten komen. Wat voor opleiding je hebt gehad, waar je vandaan komt, wat je hobby’s en ambities zijn, etc. Zorg ervoor dat je jouw verhaal goed hebt voorbereid. Als je jouw verhaal in grote lijnen opschrijft dan heb je dat helder voor jezelf. Je kunt het daarna je sollicitatie oefenen met een vriend of familielid.

Lees ook: 5 tips voor je cv om je carrière een boost te geven

3. Bestudeer de vacature

De vacature is de kern van jouw sollicitatie. Hierin staat exact beschreven waar het bedrijf naar op zoek is. Het is aan jou om ze ervan te overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor die job. Je gaat zeker vragen krijgen over de motivatie achter jouw sollicitatie en jouw competenties. Zorg ervoor dat je hier een duidelijk en helder antwoord op hebt. Niet te langdradig, maar kort en bondig.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WETALENT RECRUIT (@wetalent)

4. Benadruk jouw talenten

Je hoeft niet bescheiden te zijn, maar wees ook niet arrogant. Je mag jouw talenten best benadrukken tijdens een sollicitatiegesprek. Als je benadrukt waar je goed in bent dan kom je niet alleen zelfverzekerd over, maar dan straal je ook assertiviteit uit, dat is iets waar elk bedrijf op zit te wachten. Je mag best trots zijn op jouw talenten en prestaties. Een werkgever kan het echt wel waarderen als je laat zien wat je waard bent. Je kunt eventueel ook een persoonlijkheidstest doen.

5. Kies de juiste kleding

Zorg ervoor dat je jouw kledingkeuze aanpast aan het bedrijf waar je gaat solliciteren. Bij een heel formeel bedrijf kies je uiteraard voor een net pak, maar bij bedrijven die minder formeel zijn ingesteld voldoet een hip overhemd ook wel. Neem dus de tijd om jouw kleding te kiezen voor het gesprek. Daarnaast moet je er altijd goed verzorgd uitzien. Met een representatief uiterlijk scoor je bij binnenkomst al bonuspunten.

6. Maak een vragenlijstje

Het is logisch dat je een hoop vragen krijgt voorgeschoteld, maar het is ook belangrijk dat jij jouw vragen klaar hebt liggen. Als je geen vragen hebt dan kom je ongeïnteresseerd over, en dat wil je niet. Door vragen te stellen toon je oprechte interesse in de functie en het bedrijf. Je krijgt zo ook een beter beeld over de functie die jij moet gaan vervullen.

7. Bepaal je salarisindicatie

Het is verstandig om jezelf voor te bereiden op je salarisindicatie, want die vraag ga je zeker krijgen. Als er geen salaris in de vacature staat vermeld dan doe je er goed aan om dit voor jezelf vast te stellen voordat je op gesprek gaat. Bedenk hoeveel je wilt verdienen en welk salaris past bij de functie die je gaat vervullen. Je kunt dit checken door je salarisindicatie te berekenen door middel van een salarischecker.