Health

7 signalen dat je teveel zout binnenkrijgt

Teveel zout signalen

Hoe weet je of je teveel zout binnenkrijgt? De maximale aanbevolen hoeveelheid zout per dag is maar 6 gram. Veel fabrikanten voegen zout toe aan hun producten, zodat je makkelijk teveel zout binnenkrijgt.  Maar waar merk je dat aan? We helpen je op weg met de zeven meest voorkomende signalen dat je teveel zout in je lichaam hebt.

7. Opgeblazen gevoel

Eet je te zout, dan heb je grote kans op een opgeblazen gevoel of daadwerkelijk een opgeblazen buik. De oorzaak is dan vaak dat er overtollig gas in je darmen zit. Dat zou volgens een studie van de Amerikaanse John Hopkins universiteit, komen doordat teveel zout indirect zorgt voor het teveel aan gas.

Teveel zout signalen

6. Gewichtstoename

Van zout op zich word je niet dik. Het houdt wel vocht vast. Het kan zelfs zo zijn dat je uiterlijk, met name gezicht, vingers, tenen en enkels wat opzwellen. Teveel zout kan je 1 à 2 kilo zwaarder maken. Het is wel zo dat wanneer je minder zout gaat eten dit extra gewicht snel verdwijnt.

5. Hoofdpijn

Hoofdpijn is natuurlijk altijd vervelend, maar kan ook nog eens heel veel verschillende oorzaken hebben. Te zout eten kan één van die oorzaken zijn. Een wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd op de site BJM Open laat zien dat volwassenen die meer zout aten dan andere proefpersonen zo’n 33% vaker hoofdpijn hadden.

Teveel zout signalen

4. Veel zin in ongezond eten

Mensen die gewend zijn aan veel zout, vinden gezonde voeding sneller flauw en minder lekker. Het lijkt een beetje een verslaving; hoe meer je gewend raakt aan zout, hoe meer je voorkeur steeds meer uitgaat naar zout eten en bewerkte voeding, zoals chips, vleeswaren, worst, en kant en klaar maaltijden.

3. Vaak plassen

Vaker plassen is een logisch gevolg van een grote hoeveelheid zout binnenkrijgen. Zout maakt immers dorstig, waardoor je meer gaat drinken en automatisch ook meer gaat plassen.  Dat effect wordt nog versterkt, doordat je nieren harder moeten werken om het teveel aan zout uit je lichaam te krijgen.

Teveel zout signalen

2. Droge mond

Teveel zout verstoort de balans die er normaal gesproken in je lichaam is, tussen de hoeveelheid vocht en zout. Je hersenen signaleren dat je meer water nodig hebt, en geven dorstsignalen in de vorm van een droog gevoel in je mond.

1. Hoge bloeddruk

Wanneer je bloeddruk te hoog is, merk je dat vaak aan één of meerdere van de hierboven genoemde symptomen. Hoge bloeddruk is de ernstigste bijwerking van teveel zout, het kan op termijn behoorlijk schadelijke gevolgen voor je gezondheid hebben. De hoogte van je bloeddruk kun je eenvoudig vaststellen door een meting. Dat kan bij de huisarts, of een praktijkondersteuner van de huisarts. Of je kunt zelf een bloeddrukmeter kopen, vaak al voor enkele tientjes.

Krijg jij teveel zout binnen?

Heb je last van één of meerdere van de signalen hierboven? Dat hoeft niet direct te betekenen dat je teveel zout binnenkrijgt. Hoofdpijn, gewichtstoename, vaak plassen et cetera kunnen ook andere oorzaken hebben. Daarom is verstandig om bij klachten altijd je huisarts te raadplegen.