Health

7 redenen waarom zwemmen één van de beste workouts is

zwemmen beste workout

Inmiddels weten we allemaal dat sporten en bewegen gezond is. Maar zwemmen in het bijzonder biedt een arsenaal aan gezondheidsvoordelen. Wat deze tak van sport anders maakt dan andere sporten, is het feit dat iedereen, ongeacht je leeftijd of fysieke conditie, de vruchten ervan kan plukken. 

Gezondheidsvoordelen van zwemmen

Het belangrijkste voordeel is dat zwemmen een oefening is die ervoor zorgt dat je vrijwel gewichtsloos wordt, wat betekent dat de meeste gewrichten in je lichaam veel minder belast worden als je het vergelijkt met bijvoorbeeld hardlopen. Voor mensen die lijden aan overgewicht is het dus een perfecte sport om mee te beginnen.

Het zorgt ervoor dat de impact op je lichaam minder wordt, en dat terwijl je toch gigantisch veel calorieën verbrand. Ook is het een geweldige manier om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Kortom, er zitten eindeloos veel voordelen aan zwemmen. Wij hebben de 7 beste voor je op een rijtje gezet:

zwemmen gezondheidsvoordelen beste workout

1. Goed voor je mentale gezondheid

Zwemmen is een van de weinige sporten waarbij je afstand moet nemen van de digitale wereld. Het is tenslotte moeilijk om je Instagram bij te werken met mooie plaatjes terwijl je baantjes aan het trekken bent. Mensen die veel zwemmen voelen zich over het algemeen meer ontspannen en zijn minder gestrest.

2. Complete workout

Als je zwemt, gebruik je bijna elke spiergroep in je lichaam, waarbij je je benen, armen, core en je focus gebruikt om balans te vinden. Als je regelmatig zwemt vergroot je je kracht, versterk je je spieren en til je je algehele conditie naar een hoger niveau. Kijk maar eens naar het lichaam van een gemiddelde topzwemmer.

zwemmen complete workout

3. Geweldig voor mensen met blessures

Zwemmen is een sport die weinig impact heeft op je gewrichten. Als je dus een blessure of een aandoening zoals artritis hebt, is zwemmen één van de beste workouts die je kan doen. Het water ondersteunt je spieren, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat je constant aan het werk bent door de weerstand van het water.

4. Voorkom slapeloosheid

Verschillende studies hebben aangetoond dat er een verband is tussen zwemmen en een goede nachtrust. Dit heeft een simpele reden: nadat je klaar bent met je zwemtraining, begint je lichaam met opwarmen om weer een ‘normale’ lichaamstemperatuur te krijgen. Dit proces zorgt ervoor, net als koud douchen, dat je je slaperig begint te voelen.

zwemmen voorkom slapeloosheid

5. Vernietig calorieën

Het constant laten werken van al je spieren in het water vereist veel energie, wat ervoor zorgt dat je veel calorieën verbrandt. Dertig minuten in het water op ‘ontspannen’ niveau zwemmen, zorgt voor een verbranding van gemiddeld 220 calorieën. Met intensief baantjes trekken, zoals de vlinderslag, verbrand je per 30 minuten zo’n 400 calorieën. Niet gek als je het ons vraagt.

zwemmen calorieën verbranden

6. Alternatief voor personen met astma

Lijdt je aan astma? Dan kan zwemmen een goed alternatief zijn als je toch aan je beweging wilt komen. In tegenstelling tot takken van sport waarbij een zware ademhaling nodig is, bijvoorbeeld fitness of hardlopen, zorgt zwemmen er juist voor dat de longfunctie verbetert, vooral bij jonge kinderen.

7. Je blijft langer jong

Er bestaat natuurlijk niet zoiets als de ‘fontein van de eeuwige jeugd’, maar zwemmen komt daar wel aardig dichtbij. Regelmatig baantjes trekken kan de effecten van veroudering vertragen doordat je je bloeddruk verlaagd en de bloedtoevoer naar je hersenen verbetert. Ook vergroot het de flexibiliteit in je lichaam, wat er op z’n beurt weer voor zorgt dat je gewrichten gezond blijven. Kortom, alleen maar voordelen!

Verbeter je algehele gezondheid met sport en voeding

Voldoende lichaamsbeweging is ontzettend belangrijk als je gezond wilt blijven, en zwemmen is hier één van de beste voorbeelden van. Toch is het naast sporten belangrijk om genoeg gezonde voedingsmiddelen binnen te krijgen om je doelen te behalen op sportief niveau. Ben je op zoek naar meer tips op het gebied van gezondheid? Check ook eens één van onze andere artikelen: