Life

7 zinloze gewoontes om achter te laten in 2023

gewoontes 2023

Het nieuwe jaar is begonnen, en mensen gaan weer met volle moed en goede voornemens het komende jaar tegemoet. Meer geld sparen, meer sporten, en stoppen met roken zullen traditiegetrouw in de top vijf staan. Er zijn echter nog meer ‘slechte’ gewoontes die we beter achter ons kunnen laten in 2023, want daarmee wordt het nieuwe jaar net een beetje beter. Wij hebben er 7 op een rijtje gezet.

1. Social media gebruik

We zeggen niet dat je moet stoppen met social media, maar het is verstandig om bij te houden hoeveel tijd je per dag kwijt bent aan het scrollen op je tijdlijn van Instagram, Facebook, etc. Je zult zien hoeveel tijd je verspilt, kostbare tijd dat je ook kunt gebruiken om productiever te zijn op je werk of school.

2. Negatief blijven denken

Jouw perceptie van de werkelijkheid komt voort uit jouw gedachten, kortom; je creëert je eigen realiteit. Als je de hele dag negatief denkt, en klaagt, dan wordt je leven zwaarder. Probeer wat meer zelfhulpboeken te lezen waar mindfulness centraal in staat in plaats van te klagen over kleinigheden. Michael Pilarczyk heeft zijn visie op papier gezet, probeer het.

gewoontes negatief denken

3. Slechte relaties onderhouden

Verban elke relatie uit je leven dat negatief aanvoelt. Contact met mensen hoort goed te voelen, als je het gevoel hebt dat een relatie vergif is dan doe je er goed aan om deze te verbreken. Als je je sociale contacten gaat filteren dan zul je zien hoeveel mensen je eigenlijk kunt missen als kiespijn.

4. Zinloos vermaak

Hoe vaak (en hoe lang) per dag zit je doelloos naar de televisie te staren? Zet dat ding uit, en gebruik je vrije tijd zo optimaal mogelijk. Ga sporten, of voetballen met de kinderen. Tijd is kostbaar, dus verspil het niet aan iets dat nutteloos is. We zeggen niet dat je geen Netflix meer moet kijken, maar een gezonde balans is wel belangrijk.

gewoontes tijd verspillen

5. Gewoontes die teveel geld kosten

Als je een buffer aan wilt leggen dan doe je er goed aan om eens te kijken naar je financiën. Hoeveel spullen of abonnementen heb je echt nodig? En gooi die gok-app van je telefoon, want dan kun je net zo goed meteen je salaris weggeven. Als je opschrijft wat je uitgeeft dan zul je verbaast zijn hoeveel geld je onnodig uitgeeft. Dat kun je ook sparen.

6. Overal ‘ja’ op zeggen

Als je overal maar ‘ja’ op antwoordt, maar eigenlijk ‘nee’ wilt zeggen dan ben je kostbare tijd aan het verdoen. Denk na voordat je ergens antwoord op geeft, en doe jezelf niet tekort. Als je jouw prioriteiten op een lijstje zet dan krijg je meer voor elkaar, want je kan niet de hele wereld tevreden houden, en al helemaal niet ten koste van jezelf.

7. Te weinig pauze nemen

Als je continu maar het gas in blijft trappen dan gaat het op een gegeven moment fout. Een pauze is minstens net zo belangrijk als je taken. Als je jezelf geen rust gunt dan ga je fouten maken, die je weer op moet lossen, waarna je weer extra tijd kwijt bent. Je wordt een stuk productiever als je jezelf regelmatig wat rust gunt om te kunnen focussen.

gewoontes pauze nemen