Food & Drinks

De 6 lekkerste speciaalbiertjes die je moet proeven

lekkerste speciaalbiertjes

Elke dag heeft wel iets speciaals. Om deze reden zijn wij naar de slijterij gegaan om een selectie van de lekkerste speciaalbiertjes aan te schaffen. We vieren het leven en we laten jullie van de feestvreugde meegenieten door deze prachtige biertjes te proeven en onze mening in dit artikel te delen. We beginnen bij het meest vrolijkste uitziende speciaalbiertje.

Liever alcoholvrij bier? Lees dan: Dit zijn de 6 lekkerste alcoholvrije biertjes

1.Thai Thai (Brouwerij Oedipus)

Brouwerij Oedipus brengt een ode aan het thuisbrouwen door het maken van een tripel met een spannende Thaise twist. Zo wordt dit biertje omschreven op de site van de slijterij. Het kruidige bier bevat citroengras, korianderzaad, galanga, rode peper en sinaasappelschil. Wij vinden het volstaan als het dagelijkse aanbevolen portie groenten en fruit, dus ploppen we deze nog voor het eten.

Onze mening: Het is inderdaad een hoppig biertje. Kruidig, met een beetje fantasie proeven we het citroengras. Thai Thai heeft een pittige nasmaak, dat zal het toegevoegde pepertje zijn. Tikkeltje zwaar, maar lekker.

lekkerste speciaalbiertjes 1 Koop hier je Nederlandse Bierpakket

2. Mooie Nel IPA (Brouwerij Jopen)

In Haarlem staat de Jopenkerk. Het is de moeite waard om daar eens een Mooie Nel IPA te bestellen. Dit zwaar gebrouwen bier werd vroeger extra gehopt zodat het na lange zeereizen nog goed te drinken was. Dit biertje wordt omschreven als fruitig, maar bitter, precies zoals een goed biertje hoort te zijn. Wij geloofden dit niet en namen letterlijk de proef op de som. Het wordt omschreven als scheepsbier, dus we kaapten er eentje voor jullie.

Onze mening: Mooie Nel is een lekker biertje met een bittere afdronk. De 6,5% alcohol is precies genoeg, anders zou het te zwaar zijn geweest. Het fruitige in de omschrijving konden we niet echt terughalen, misschien moeten we er nog eentje nemen om dat te controleren.

lekkerste speciaalbiertjes 2 Koop hier je Nederlandse Bierpakket

3. La Trappe (brouwerij De Koningshoeve)

Dit biertje van brouwerij De Koningshoeve tilt ons naar verlichting. Maar dit kan ook komen door de vorige smaaktesten. Hoe dan ook, dit trappistenbiertje bevat honing, dadels en gedroogd fruit. volgens de omschrijving zitten er ook warme tonen van vanille, karamel en geroosterde chocolade in. Dat klinkt als een driegangen diner, dus we gingen er even goed voor zitten. Even een slokje water om de smaakpapillen te neutraliseren en daar gaan we.

Onze mening: We konden de honing en de dadels er tijdens het ruiken wel uit halen. Het is een lekker biertje met een zware afdronk, maar niet vervelend. De smaak blijft lang hangen. We snappen het karamel verhaal wel, want er blijft een zoetige smaak achter. Deze past prima in het rijtje met speciaalbiertjes.

lekkerste speciaalbiertjes 3 Koop hier je Trappist/Abdij Bierpakket

4. Texels Schuumkoppe (Texelse bierbrouwerij)

Op naar Texel. Ons eigen eiland heeft nog meer dan alleen zeehonden en een vuurtoren. Er staat ook een Texelse bierbrouwerij. Texels Schuumkoppe is een ‘weizenbier’. Dat is bier dat normaal in glazen van een halve liter werd geschonken. Wij zijn het daarmee eens, dus laten we ons meevoeren naar het hoge noorden. Het bier wordt als simpel omschreven; water, gerstemout en tarwe mout. Geen kruiden, gewoon puur en plain bier. Wij zijn benieuwd!

Onze mening: Dit bier is inderdaad net zo neutraal als de stranden van Texel in het najaar. Het is geniaal in zijn eenvoud. Een lekker biertje zonder nonsens, perfect te drinken bij een temperatuur van 5 graden, wat over het algemeen de standaard temperatuur is gedurende het hele jaar op Texel. Lekker hoor.

lekkerste speciaalbiertje 4 Koop hier je Texels Bierpakket

5. Blondie (Brouwerij ’t Ij)

Een blondje slaan we nooit af. Brouwerij ’t Ij heeft een speciaalbiertje ontwikkeld dat ze omschrijven als een frisse, maar zachte doordrinker. ‘Voor dat moment dat je verlangt naar iets gezelligs, maar niet te intens’ aldus de brouwerij. Dat klinkt gladjes, bijna te mooi om waar te zijn, dus deze hebben we ook maar mee naar huis genomen. We ploppen deze blondie zonder blikken of blozen en lieten de smaak op ons inwerken.

Onze mening: Dit is inderdaad het zacht blonde biertje dat de brouwerij zo mooi wist te omschrijven. We zijn het volkomen met hen eens en willen daaraan toevoegen dat de afdronk voelt als een zonnige regenbui op een warme zomerdag. En nu snel verder, voordat we te emotioneel worden.

lekkerste speciaalbiertje 5 Koop hier je Nederlands Bierpakket

6. St Pierre (St Pierre abdij brouwerij)

We verlaten het pad verlicht en voldaan met deze hekkensluiter. De naam zegt het al; dit biertje wordt met liefde gebrouwen in de St Pierre abdij, in het Belgische Gent. De smaak wordt omschreven als warm en rond, een beetje zoals de buik van de gemiddelde pater in die streek. We gaan het proeven. We ploppen deze met een schietgebedje en namen de slok op een borrel.

Onze mening: Het is bier. Het enige wat er speciaal aan is, is dat een gedeelte van de opbrengst van de verkochte biertjes naar de abdij gaat. Verder was het goed te drinken, maar je moet er geen spectaculaire smaakexplosie van verwachten. Maar dit biertje is goed te doen! Misschien met een goede oude kaas of een toastje met brie. Maar hij past prima in onze top 6 van de lekkerste speciaalbiertjes.

lekkerste speciaalbiertje 6 Koop hier je Trappist/Abdij Bierpakket

Wist je trouwens dat je tegenwoordig ook lekker kunt baden in het lekkerste bier? Check ons artikel over de eerste Belgische bierspa: baden in hop gerst en gist.