smarthome gadgets tips
Tech

5 slimme tips om je smarthome gadgets probleemloos te gebruiken

Waar mensen dingen als slimme verlichting of een connected koelkast jaren geleden nog ernstig overbodig vonden, lijken we inmiddels de smarthome massaal te omarmen. Maar er komt wel het één en ander bij kijken. Met deze 5 tips weet je precies waar je aan toe bent als je nieuwe smarthome gadgets wil scoren.

1. Werken alle devices goed samen?

Het eerste waar je even naar moet kijken als je een nieuw smarthome product in huis haalt, is of het naadloos integreert met je slimme speaker. Als je bijvoorbeeld een oudere Echo speaker hebt, moet je waarschijnlijk een extra hub kopen als je voor één van Lidl’s gadgets gaat met Zigbee 3.

Als je aan de andere kant Apple’s HomeKit systeem gebruikt en daar wat Google Nest producten aan wil toevoegen, moet je ook weer weer extra stappen uitvoeren. Je kunt Nest devices namelijk niet direct integreren in je HomeKit wereld.

De makkelijkste manier om het voor elkaar te krijgen is met een homebridge hub. Deze gedraagt zich als een soort brug tussen HomeKit en de meeste smarthome gadgets, die het Apple systeem niet zit zitten.

Apple HomePod slimme speaker smarthome gadgets

2. Backup-plan in geval van nood

Iets anders waar je aan moet denken is een backup-plan voor wanneer het elektriciteitsnet uitvalt en je even geen internet hebt. Je wil dan uiteraard nog steeds je lampen aan kunnen doen of überhaupt je huis binnenkomen met je slim slot.

Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld ook fysieke schakelaars hebt, die zonder internet werken. En dat je in geval van nood met een normale sleutel je voordeur nog open kunt doen. Dat laatste is ook handig voor als je smartphone als sleutel dient en weer eens leeg is.

slim slot smarthome gadgets

3. Slimme thermostaat om energie te besparen

Nu de energieprijzen weer aan het stijgen zijn, is het goed om te weten dat je je smarthome gadgets in kunt zetten om wat geld te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld een slimme thermostaat installeren, die de temperatuur verlaagt als je de deur uit gaat.

Natuurlijk maakt hij je kamer ook weer behaaglijk warm als je weer terug bent. Dat kan hij overigens precies timen aan de hand van je GPS gegevens.

Ook kun je slimme stekkers gebruiken om bepaalde smarthome devices alleen in te schakelen wanneer dat nodig is. Handig aan slimme stekkers is dat je ze ook op afstand nog kunt bedienen.

Dus als je een keer uitgaat en bent vergeten je sfeerhaard uit te doen, kun je het ding alsnog van waar je ook bent commanderen. Dat geldt ook voor je slimme lampen. Je hebt alleen wel internet nodig.

4. Bescherming tegen smarthome horror

Het is natuurlijk geweldig dat je alleen maar hoeft te spreken en van alles komt in beweging om je op je wenken te bedienen. Maar wat gebeurt er als iemand anders die macht in handen krijgt? Dat wil je dus niet en daarom moet je je smarthome beschermen.

Dat kun je doen door in ieder geval fabriekswachtwoorden op je devices meteen te veranderen. En het liefst niet naar het wachtwoord dat je ook voor je mail, Amazon en je games gebruikt. Ook is het handig om regelmatig te checken of er software updates voor je apparaten zijn. Deze komen vaak met beveiligingsupdates, want hackers blijven ook niet stilzitten.

beveiliging smarthome gadgets

Iets anders dat je zou kunnen doen is je slimme apparaten alleen toegang geven tot een gastnetwerk. Op deze manier houd je je smarthome gadgets gescheiden van je smartphones en computers. Mocht iemand dan toch je IoT-devices weten te hacken, hebben ze niet meteen ook toegang tot je foto’s en vertrouwelijke documenten.

We hadden het nog niet gezegd, maar het spreekt vanzelf: kies ook een sterk wachtwoord voor je router en je wifi-verbinding, want daar begint het allemaal mee.

5. Andere router/verhuizing

Op een gegeven moment heb je al je slimme devices geïnstalleerd en werkt alles zoals het hoort. Maar wat gebeurt er wanneer je verhuist of en andere router neemt? In principe moet je dan al je apparaten weer opnieuw instellen.

Uiteraard is dat onbegonnen werk en weet je niet meer bij welke van de duizend apps elk apparaat hoort. Er is gelukkig een truc. Je kunt jezelf namelijk veel moeite besparen door voor je nieuwe router dezelfde naam en hetzelfde wachtwoord te kiezen dat je al had.

Nu je dit allemaal weet, is het natuurlijk tijd om nieuwe gadgets voor je smarthome te shoppen. Deze 10 gadgets zijn absolute aanraders en waren in 2021 de beste gadgets, die je kon scoren. Wat dacht je van op de bank hangen, terwijl Alexa je huis stofzuigt? Of heerlijk badderen in een badkuip, die zelf de bubbels en sfeerverlichting regelt?