5 tips voor het beginnen van je eigen bedrijf
Geld & Carrière

5 tips voor het beginnen van je eigen bedrijf

Veel mensen denken er steeds vaker over na om hun eigen bedrijf te beginnen in plaats van te werken voor een baas. Een goede baan vinden kan soms lastig zijn. Weet je soms ook niet meer waar je moet beginnen? Heb je nu toch besloten dat een eigen bedrijf starten the way to go is voor jou? Top! Wij kunnen je een handje helpen. Dit zijn 5 praktische tips voor het beginnen van je eigen bedrijf.

Twee woorden: financiële buffer

In het begin ga je veel kosten hebben (en waarschijnlijk weinig geld verdienen). Sommige mensen zijn lucky en hebben zo’n briljant idee dat ze gelijk binnen zijn. Je kent de verhalen vast wel, van mensen die niks hadden en ‘opeens’ miljonair zijn.

Toch is het belangrijk om een financiële buffer te hebben. Je weet maar nooit. Daarnaast is een financiële buffer altijd handig, er zullen altijd kosten bijkomen die je misschien niet helemaal had ingecalculeerd. Gelukkig heb jij dan je financiële buffer ready.

5 tips voor het beginnen van je eigen bedrijf
Trek authentiek de aandacht

Het kan een beetje awkward zijn om je bedrijf te promoten via social media. Maar klanten komen niet aanwaaien, dus maak er werk van. Deel je onderneming zo veel mogelijk en wees niet bang om mensen aan te spreken. Wees hierbij authentiek jezelf. Ga naar plekken waar je weet dat je potentiële klanten kan ontmoeten. Be confident en get that money.

Daarnaast wil je graag zichtbaar zijn met je website in zoekmachines. In andere woorden dus gewoon goed gevonden worden via Google (SEO). Daarom is het geen slecht idee om een SEO-cursus te volgen. Of via je contacten op zoek te gaan naar een betaalbare freelancer of partij die je hierbij helpt. Zo begrijp je het spelletje beter. En wie de game begrijpt, heeft veel meer kans op succes.

Houd je financiële administratie op orde

Op het moment dat jij een onderneming hebt dan is het onwijs belangrijk om een goede administratie bij te houden. De Belastingdienst stelt eisen en je wilt echt niet in de problemen komen met de Belastingdienst. Hou overzicht.

Ja, het kost tijd en nee, het is waarschijnlijk niet het leukste onderdeel van het hebben van je eigen onderneming. Maar het is wel belangrijk. Je kan altijd advies vragen aan een boekhouder of administratiekantoor.

Stel realistische doelen

Think big, maar blijf realistisch. Het is natuurlijk onwijs spannend om na te denken over grote doelen. Een kantoor, een auto, een villa (inclusief mancaves!) en veel money. Maar het is toch echt beter om haalbare doelen voor jezelf te stellen. Gebruik hiervoor S.M.A.R.T. methode om deze concreet te maken.

Nadat je doelen concreet en helder zijn, denk dan eens goed na over waar je echt heen wilt met je bedrijf. Op deze manier maak je meer mindful keuzes. Nog meer inspiratie nodig? Lees dan direct de gewoontes die succesvolle ondernemers hebben.

Investeren voor de lange termijn

Tegenwoordig is het altijd handig om te investeren. Voorheen was het een goed idee om te investeren in Bitcoin of aandelen. Al zijn de meningen inmiddels verdeeld door de huidge zwakke markt. Een andere optie? Investeer in kaas! Klinkt gek, is het niet. En als je ons niet gelooft: vergeet bitcoin, kaas is een goede optie om in te investeren.