Dry January
Health

Dry January doorkomen – deze 5 tips zullen je daarbij helpen

Kerstmis en de jaarwisseling zitten er weer op, en dus is het tijd voor nieuwe, goede voornemens. Dry January is hier een perfect voorbeeld van – mensen over de hele wereld wagen zich er deze maand weer aan om hun leven te verbeteren. Wat in 2013 begon als een proef met 4.000 deelnemers, is uitgegroeid tot een wereldwijd initiatief waar miljoenen mensen ieder jaar aan meedoen.

Dry January

Wat misschien wel de belangrijkste les is van januari, is dat alcohol meer schade brengt dan dat het goed doet. Het leidt niet alleen tot gewichtstoename, maar het vertraagt ook je immuunsysteem en haalt het calcium uit je botten. Kortom – een maand niet drinken brengt alleen maar voordelen met zich mee. Tijd voor wat tips over hoe je deze maand het beste kan doorkomen:

1. Vermijdt triggers

Het beste wat je kan doen om gewoontes te doorbreken is het accepteren waarom je ergens zin in hebt. In veel gevallen is dat het simpele feit dat er in veel huishoudens altijd wel een drankje te vinden is. Kies er in januari gewoon voor om helemaal geen alcohol in huis te bewaren. Zo voorkom je dat je getriggerd wordt.

2. Ga dingen doen waar geen alcohol voor nodig is

De woorden ‘Dry January’ roepen bij veel mensen de gedachten op om een maand lang op de bank te gaan zitten en alle leuke activiteiten steevast af te wijzen. Bij deze methode is één ding zeker – je gaat je hoe dan ook vervelen. In plaats van de kroeg als de enige leuke optie te zien – probeer eens dingen te doen waar je geen alcohol voor nodig hebt. Sportieve activiteiten ondernemen kan hier bijvoorbeeld een goede oplossing voor zijn.

dry-january-vermijdt-triggers

3. Neem verantwoordelijkheid

Het is makkelijk om terug te vallen in je oude gedrag als je Dry January alleen doormaakt. Vertel het aan vrienden en familie om jezelf extra te motiveren om door te zetten. Als het idee alleen in je eigen hoofd bestaat, is het makkelijker om toe te geven als de verleiding eenmaal om de hoek komt kijken. Deze maand beleven samen met een vriend kan daadwerkelijk verschil maken. Houdt elkaar verantwoordelijk.

4. Wees niet bang om hulp te vragen

Het nieuwe jaar zonder drank beginnen is natuurlijk fantastisch, maar wat gebeurt er daarna? Voor veel mensen is Dry January het moment waarop ze zich realiseren dat ze een ongezonde relatie met alcohol hebben. Misschien is het wel tijd om hulp te zoeken bij een professional. Onthoud dat het nooit te laat is om te beginnen, net als andere goede voornemers voor dit jaar.

dry-january-vraag-hulp

5. Stel doelen voor jezelf

Een maand lang niet drinken is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is daarom belangrijk om doelen voor jezelf te stellen. Schrijf ze bijvoorbeeld op in je telefoon. Op deze manier heb je een visuele herinnering aan je goede intenties. Begin niet te groot en maak kleine stappen – verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kleine veranderingen in het beginstadium je helpen om doelen te kunnen bereiken.

Wees goed voor je gezondheid

De onzekere tijd waarin we leven kan zorgen voor mentale en fysieke problemen met de gezondheid. Mensen komen vaak vast te zitten in routines en patronen die elkaar in stand houden. Als je deze doorbreekt realiseer je je pas hoeveel beter je je kan voelen.

Lees ook eens één van onze andere artikelen: