Health

Buikvet kwijtraken: 5 effectieve tips voor een plattere buik

Buikvet kwijtraken 5 handige tips om ervan af te komen
Foto: Freepik / Eigen bewerking

Het lijkt wel of buikvet lastiger te verminderen is dan vet op andere plekken. Maar is dat ook echt zo? We geven je antwoord op deze vraag en geven je 5 effectieve tips om van dat buikvet af te komen.

Is het echt lastiger van buikvet af te komen dan van ander vet?

Er zit een kern van waarheid in de bewering dat het verliezen van buikvet moeilijker kan zijn dan het verliezen van vet op andere delen van het lichaam. Het buikgebied is vaak een van de eerste plaatsen waar vet zich ophoopt en een van de laatste plaatsen waar het verdwijnt tijdens het afvallen.

Iedereen is weer anders: genetica en hormonen beïnvloeden waar je lichaam vet opslaat en waar het ‘t moeilijkst is om vet kwijt te raken. De een heeft genetisch gezien meer aanleg om vet op te slaan in het buikgebied dan de ander.  Ten tweede is buikvet voor een een deel een ander type vet, namelijk visceraal vet. Dat is het vet dat zich diep in de buikholte rond de organen bevindt. Dit type vet kan moeilijker te verminderen zijn dan het onderhuidse vet dat zich net onder de huid bevindt.

Buikvet kwijtraken 5 handige tips om ervan af te komen 1

Gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en een actieve levensstijl

Er bestaat geen specifieke methode om vetverlies te richten op één specifiek deel van het lichaam. Vet afname ontstaat door een combinatie van een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en een actieve levensstijl. Om je op weg te helpen zetten we de 5 meest effectieve tips op een rij:

5. Let strenger op gezonde voeding

Het begint allemaal in de keuken. Kies voor gezonde voeding die rijk is aan voedingsstoffen en arm aan toegevoegde suikers en bewerkte producten. Eet volkoren granen, magere eiwitten, groenten en gezonde vetten. Vermijd fastfood en suikerhoudende drankjes.

4. Doe (meer) aan krachttraining

Het opbouwen van spiermassa is een beproefde methode om vet te verminderen. Doe regelmatig krachttraining oefeningen bijvoorbeeld squats, lunges en planken. Spierweefsel verbrandt namelijk meer calorieën, zelfs in rust, waardoor je metabolisme versnelt.

buikvet verminderen tips

3. Verhoog je cardio activiteit

Naast krachttraining is cardio ook belangrijk om vet te verminderen. Kies cardio activiteiten zoals hardlopen, fietsen of zwemmen om je hartslag te verhogen en calorieën te verbranden. Probeer minstens 150 minuten per week aan matige tot intense cardio te doen.

2. Verminder stress

Stress kan een flink steentje bijdragen aan (buik)vet. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken toe te passen, zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen. Zorg voor voldoende slaap en vind activiteiten die je helpen ontspannen.

1. Drink voldoende water

Water drinken is niet alleen essentieel voor je algehele gezondheid, maar het kan ook helpen bij het verminderen van vet. Het drinken van voldoende water helpt namelijk je metabolisme op gang te houden. Daarnaast vermindert het hongergevoel en bevordert het de spijsvertering.