5 tekenen bindingsangst
Life

Dit zijn 5 tekenen dat je last hebt van bindingsangst

Mensen identificeren bindingsangst vaak als een probleem in hun relaties of potentiële relaties met anderen. Toch weten veel mensen niet altijd waar het precies vandaan komt, of hoe je ermee om kan gaan. Anderen negeren alle tekenen van bindingsangst en vragen zich vervolgens af waarom al hun relaties mislukken.

5 tekenen dat je bindingsangst hebt

Bindingsangst is wanneer een persoon het moeilijk vindt om zich te wijden aan een langetermijndoel in een relatie of de relatie zelf. Een voorbeeld van bindingsangst is bijvoorbeeld als iemand in een relatie het moeilijk vindt om lange termijn doelen te stellen. Denk bijvoorbeeld aan samenwonen.

Klinkt dit je bekend in de oren? Raak dan niet in paniek, want het betekent niet dat je niet in staat bent om van iemand te houden, of een relatie te hebben. De eerste stap om het te overwinnen is door te erkennen dat je inderdaad bindingsangst hebt. Weet je niet honderd procent zeker of je het hebt? Dan raden we je aan om door te lezen.

5-tekenen-bindingsangst

1. Je bent bang om gekwetst te worden

In de psychologie is een theorie bedacht die de ‘hot-stove-regel‘ wordt genoemd. Het principe hiervan is: Als een kind een hete kachel aanraakt, leert de pijn die ze daarbij ervaren ze om nooit meer dezelfde fout te maken. Dit kan hetzelfde zijn met relaties. Als je in het verleden gekwetst bent kan deze pijn ervoor zorgen dat je alles eraan doet om dit nooit meer te laten gebeuren.

Deze angst om gekwetst te worden komt voort uit onzekerheid, en zorgt ervoor dat je een muur optrekt. Dit kan er op z’n beurt weer voor zorgen dat het lastig wordt om nieuwe connecties met mensen te maken. Leren hoe je nieuwe partners kunt vertrouwen na liefdesverdriet is moeilijk te bereiken, maar het is niet onmogelijk. De friend zone is niet altijd de oplossing.

2. Je vindt makkelijk afknappers

Misschien heb je wel een relatie met een persoon die je behandelt op een manier die je gelukkig maakt, maar je overtuigt jezelf ervan dat het niet zal werken omdat je allemaal afknappers weet te vinden. Misschien vinden je vrienden haar wel niet leuk, of heb je een hekel aan de manier waarop ze eet. Als je last hebt van bindingsangst zal je altijd manieren vinden om de relatie niet te laten slagen.

5-tekenen-bindingsangst

3. Zelf sabotage

Nog een reden om aan te nemen dat je misschien wel langs hebt van bindingsangst. Mensen die zich hieraan schuldig maken doen er onbewust alles aan om de relatie stuk te maken. Misschien ben je wel zó gelukkig in je relatie dat je jezelf ervan overtuigd dat het niet lang meer zal duren. In plaats van de wachten op het ‘onvermijdelijke’, versnel je het proces in je onderbewustzijn. Op deze manier heb je het gevoel alsof je het onder controle hebt.

4. Aangetrokken tot het onbereikbare

Mensen die last hebben van bindingsangst hebben de neiging om aantrekkingskracht te voelen bij mensen die emotioneel of fysiek niet beschikbaar zijn. Dit kan zich op veel manieren uiten. Denk bijvoorbeeld aan iemand die net uit een emotionele breuk komt, en nog niet klaar is om zich te binden. Of dat je je aangetrokken voelt tot iemand die momenteel al in een relatie zit.

5-tekenen-bindingsangst

5. Slechte communicatie

Dit kan zich wederom op veel manieren uiten. Voor mensen met bindingsangst is slechte communicatie een verdedigingsmechanisme die hen helpt om een afstand te bewaren. Dit kan op vriendschappelijk en romantisch vlak voorkomen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld dagenlang niet reageren op berichten of belletjes, nooit hun telefoon opnemen tenzij ze iets van je nodig hebben.

Bindingsangst overwinnen

Zoals de meeste psychologische en emotionele worstelingen in het leven, is er geen remedie of snelle oplossing voor relatie angst of bindingsangst. Door je persoonlijke ervaringen, overtuigingen en angsten te onderzoeken en te erkennen, kun je jezelf openstellen voor de mogelijkheid van verandering. dit gaat echter niet van de een op de andere dag. Je kunt ervoor kiezen om hiervoor professionele hulp in te schakelen om je te helpen.

Lees ook eens één van onze andere artikelen op het gebied van liefde en relaties: